Työelämä

Osa-aikatyöntekijä tienaa 800 e / kk – miettii HS:ssa työnteon järkevyyttä Kelan tukien sijaan – ”Ilmeisesti olen vain hölmö”

Julkaistu: , Päivitetty:

Työelämä
Puhetta aktiivimallista seurannut kirjoittaja ihmettelee, miksi edes tarttua raskaisiin töihin, jos palkkaus on huono. Kelan asiantuntija oikaisee tekstistä muutaman luvun.
Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksissa julkaistiin tänään tiistaina ”Hölmö vakituisessa työsuhteessa” -nimimerkin kirjoitus. Hän pohtii tekstissään työntekonsa mielekkyyttä kannustinloukussa.

Nimetön kirjoittaa, että tekee puolipäiväistä fyysistä osa-aikatyötä ja saa siitä käteen noin 800 euroa kuussa. Hän saisi omien laskemiensa mukaan Kelalta työttömyysetuutta verottomana keskimäärin 697 euroa kuukaudessa. (Lisäys 2.1. klo 15.15: Nimetön kirjoittaja on tehnyt todennäköisesti virheen puhuessaan 697 eurosta nettona, vaikka kyseessä on bruttoetuus)

– Mutkat oikoen: tekemällä töitä ansaitsen noin sata euroa kuukaudessa, hän kirjoittaa.

– Mutta ilmeisesti olen vain hölmö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nimimerkin ongelmana on tuloloukku, tyypillinen kannustinloukku, jossa työttömän ei kannata ottaa vastaan tarjottua työtä, koska palkka pienentää saatuja etuuksia niin paljon, että käteen jäävät tulot ovat aiempaa pienemmät tai eivät kasva.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT on todennut viime vuonna laskelmissaan, ettei työttömän kannata ottaa vastaan keikkahommia, sillä silloin samalla pienenevät soviteltu päiväraha ja asumistuki. Samalla päivähoitomaksut voivat nousta ja marginaalivero asettuu 40 prosentin kieppeille.

Esimerkiksi työttömäksi 2 500 euron palkalla jääneen ei kannata ottaa keikkatöitä vastaan, jos palkka on 1 200 – 2 400 euroa kuukaudessa.

Kelan juristi: ”Muutama asia pistää silmään”

Kelan juristi Antti Ristimäki tutustui Ilta-Sanomien pyynnöstä Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksen nimimerkin tilanteeseen.

– En lähtisi kiistämään hänen tilannettaan, mutta muutama asia tekstistä pistää silmään. Ensinnäkin vaikuttaa, että kirjoittajalla on mennyt brutto ja netto sekaisin. Kelan peruspäiväraha tai työmarkkinatuki on bruttona hänen mainitsemansa 697 euroa kuussa. Mutta nettona, 20 prosentin ennakonpidätyksen jälkeen, summa on 557,60 euroa kuussa.

Nimimerkki kertoo saavansa osa-aikatyönsä palkan lisäksi asumistukea.

– Monet asiakkaat saavat useampaa tukea. Kirjoitusta lukiessa pohdin, onko kirjoittaja hakenut soviteltua työttömyysetuutta, jossa on 300 euron suojaosuus. Hänellä voisi olla siihen oikeus osa-aikaisena työntekijänä. Perussääntö on, että jokainen suojaosan ylittävä euro vähentää työttömyysetuutta 50 senttiä. Jos lapsettoman henkilön bruttopalkka osa-aikatyössä on esimerkiksi 1 000 euroa kuukaudessa, hän voi palkan lisäksi saada työttömyysetuutta bruttona noin 350 euroa kuukaudessa.

Kirjoituksesta ei käy ilmi, onko nimimerkillä alle 18-vuotiaita lapsia.

– Työttömyysetuuden täysi lapsikorotus on yhdestä lapsesta 5,23 euroa päivässä, kahdesta lapsesta yhteensä 7,68 euroa päivässä ja kolmesta tai sitä useammasta lapsesta yhteensä 9,90 euroa päivässä.

Juttua täydennetty 2.1.2018 klo 16.11. Lisätty Kelan juristin Antti Ristimäen kommentit aiheeseen liittyen. Tekstiin lisätty merkintä väärin menneen osuuden kohdalle.

(Alla näkyvällä videolla kerrotaan, missä ammateissa pääsee parhaille tuntipalkoille. Video on julkaistu 16. elokuuta.)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt