Työelämä

Tamperelainen Antti, 30, oli työtön 1,5 vuotta, teki 2–4 työhakemusta viikossa ja lopulta täysosuma tuli suoraan TE-toimistosta

Julkaistu: , Päivitetty:

Antti Salmi oli työttömänä puolitoista vuotta. Sitten hän sai töitä TE-toimistosta. Nyt hän auttaa työttömiä Tampereen kaupungin työllisyyspalveluissa.
Tamperelainen Antti Salmi, 30, oli ollut työttömänä puolitoista vuotta, kun hän sai töitä TE-toimistosta. Ennen tätä tuore kasvatustieteiden maisteri työskenteli nollatuntisopimuksella henkilökohtaisena avustajana.

– Ajattelin työnhakuani aina neutraalisti. En missään vaiheessa ajatellut, etten ikinä työllistyisi. Mietin vain, että nyt työllistyminen kestää.

Salmi kirjoitti ja lähetti 2–4 työhakemusta viikossa. Lisäksi hän kuvasi aina jokaiseen hakemukseen esittelyvideon. Hakemukset poikivat kutsun haastatteluun noin kerran kuukaudessa.

Salmen tuoreessa muistissa on, että toisinaan rekrytointiprosessissa pääsi todella pitkälle. Silloin mielenkiintoisen työn meneminen sivu suun harmitti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Hopea- tai pronssimitali ei kuitenkaan lämmitä yhtä paljon kuin urheilussa.

Jokaisella omat huolensa

Nykyisessä työssään Tampereen kaupungin työllisyyspalveluissa Salmi toimii OMA-valmentajana noin 200 asiakkaalle, joiden kanssa hän etsii ratkaisua asiakkaan työllistymiseksi.

– Asiakas kertoo, mikä hänen tilanteensa on ja millaisia suunnitelmia hänellä on seuraavaksi. Kuuntelen ja kerron niistä ajatuksista, mitä minulla tästä herää. Sitten yhdessä pohdimme jatkosuunnitelmia.


Salmi kertoo, ettei työttömillä ole lähtökohtaisesti samankaltaisia huolia. Hän painottaa, että on vaarallista niputtaa kaikki työttömät samanlaisten massaksi.

– Työttömät ovat yksilöitä. Heitä yhdistää ainoastaan se, että he ovat tällä hetkellä työttömiä.

Pieni vähemmistö

Töiden hakemisesta ja niiden välttelystä on käyty kuluneen viikon aikana vilkasta keskustelua.

Ideologinen työttömyys nousi esille, kun Helsingin Sanomat haastatteli kirjailija Ossi Nymania, 39, joka sanoi mieluummin elävänsä yhteiskunnan tuilla ja kehittävänsä itseään kuin menevänsä töihin.

Oman tarinansa kertoi IS:lle myös 31-vuotias Juuso. Hänellä ei kertomansa mukaan ole tavoitteita, työssä käyvän ihmisen elämä ei vain kiinnosta.

Työttömien Keskusjärjestössä työnvieroksujia pidetään pienenä vähemmistönä.

– Ossi ei varmaankaan ole ainoa työtön, joka ajattelee näin, mutta Ossin kaltaiset työttömät ovat ainakin vielä pieni vähemmistö. Suurin osa haluaa töihin ja joutuu käymään katkeroittaviakin taisteluja, että pääsee Suomessa töihin, toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski sanoo tiedotteessa.

Myös työministeri Jari Lindström (sin) pitää työnvälttelijöitä marginaali-ilmiönä.

– Suurin osa työttömistä tekisi melkein mitä vaan, että saisi töitä. Ei pidä lähteä sille tielle, että nyt syyllistetään työttömiä. Mutta tällainen ilmiö (työnvälttely) on olemassa, ja on hyvä, että se tulee julki, Lindström sanoi.

Juttua korjattu 19.10 klo 22.21. Antti Salmi ei enää työskentele TE-toimistossa vaan Tampereen kaupungin työllisyyspalveluissa.

Oletko saanut töitä pitkän hakemisen ja lukemattomien hakemusten jälkeen? Kerro tarinasi, miten onnistuit: uutiset@iltasanomat.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt