Työelämä

Anu, 45, lähetti 300 työhakemusta ennen kuin tärppäsi – ”Ideologisia työttömiä vähäinen määrä”

Julkaistu: , Päivitetty:

Kolmesataa työhakemusta poiki Anulle, 45, lopulta yhden pätkätyön.
Nokialaisen Anu Koivulan, 45, usko työnhakemiseen alkoi horjua kolmen kuukauden yrittämisen jälkeen vuonna 2014.

Koivula oli valmistunut juuri tradenomiksi. Hän oli ajatellut, että sinnikäs työnhaku tuottaisi piakkoin kutsuja haastatteluihin ja uuden työpaikan. Hänellä oli jo aikaisempaa työkokemusta esimiestehtävistä ylioppilaspohjalta ja nyt korkeakoulututkintokin.

Töitä ei kuitenkaan tuntunut löytyvän. Vuosien 2014–2015 aikana Koivula laskee lähettäneensä kaikkiaan noin 300 työhakemusta. Vastauksia hakukirjeisiin tuli hänen mukaansa vain kahdeksan.

Lopulta tärppäsi kahdeksan kuukauden sairaslomansijaisuus. Pätkän jälkeen Koivula oli kuukauden työttömänä, minkä jälkeen hän vastaanotti työn Raahesta, 443 kilometrin päästä kotoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Koivula on ollut työttömänä neljä kuukautta ja on mukana vapaaehtoisena Te-keskuksen uravalmennuksessa.

– Töiden hakeminen pitkään on todella turhauttavaa. Mietin jopa, olenko jo sen ikäinen, ettei minua haluta palkata, vaan työnantaja palkkaa mieluummin nuorempaa ja halvempaa työvoimaa.

Työnhaun ohessa Koivula teki paljon vapaaehtoistöitä, muun muassa junioriurheiluvalmentajana. Lisäksi hän on ollut mukana kehittämässä Tesoman liikekeskuksen toimintaa.

– Tuntuu, etteivät työnantajat arvostaneet sitä, että oli muuten yhteiskunnallisesti aktiivinen. Tuntuu, ettei mikään aktiivisuus riitä.

Katso alla olevalta videolta, millä aloilla on töitä Pirkanmaalla.Ilta-Sanomat on haastatellut viime päivinä työttömiä, jotka eivät halua periaatteesta töihin. Aihe on kuohuttanut suomalaisia.

Anu Koivula oli yksi lehden Facebook -ryhmässä uutisen alla kommentoineista. Hän halusi haastattelussa kertoa oman puolen tarinasta omalla nimellään ja kuvallaan.

– Olen nähnyt paljon erilaisia työttömiä ja uskon, että näitä niin sanottuja ”ideologisia työttömiä” on vähäinen määrä kaikista työttömistä. Haen itse todella aktiivisesti töitä.
Ideologinen työttömyys nousi esille, kun Helsingin Sanomat haastatteli kirjailija Ossi Nymania, 39, joka sanoi mieluummin elävänsä yhteiskunnan tuilla ja kehittävänsä itseään kuin menevänsä töihin.

– Ossi ei varmaankaan ole ainoa työtön, joka ajattelee näin, mutta Ossin kaltaiset työttömät ovat ainakin vielä pieni vähemmistö. Suurin osa haluaa töihin ja joutuu käymään katkeroittaviakin taisteluja, että pääsee Suomessa töihin, sanoo Työttömien Keskusjärjestö ry:n toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski tiedotteessa.

Haapakoski miettii, ovatko yhteiskunnan arvot koventuneet, kun kyseenalaistetaan, voiko työtön olla onnellinen.

– Jos työtön hakee töitä, kehittää itseään, ammattitaitoaan ja muulla toiminnallaan kantaa kortensa kekoon, työttömällä on ihan sama oikeus onneen kuin muillakin kansalaisilla.
 • Alla olevalla videolla ohikulkijat kertovat mielipiteensä töiden tahallisesta välttelystä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Vainoharhainen kultti­johtaja pakotti yli 900 ihmistä kohottamaan myrkky­pikarin huulilleen Guyanan viidakossa – Jonestownin joukko­itse­murhasta 40 vuotta
   Ulkomaat
  3. Kuvat: Puuppolalainen Esa heräsi vaimonsa kanssa aamuvarhaisella päiväkotiin jännittämään Tommi Mäkisen urotekoa – ”Iso juttu koko kylälle”
   Ralli
  4. Paavo eli lapsuuden, jollaista ei toivoisi kenellekään – kun poika palasi kotiin, alkoi vuosien mittainen piina
   Kotimaa
  5. Missikaunotar Lola Odusoga sai puhelun laihdutusohjelmasta ja tyrmistyi – kipakka avautuminen blogissa: ”Kuka päätti, että mulla on ongelma?”
   Viihde
  6. Huuhkajat sensaatioon nostanutta Markku Kanervaa on vaikeaa olla rakastamatta – ”Perus-Markulle voi sanoa ihan mitä tahansa”
   Huuhkajat
  7. Nuorten kuljettama henkilöauto suistui suoralta tieltä Oulussa – palomestari: ”Reilua ylinopeutta”
   Oulun seutu
  8. Poliisi loukkaantui hurjassa takaa-ajossa: Edes piikkimatto ei pysäyttänyt humalassa kaahannutta 14-vuotiasta
   Kotimaa
  9. Tunti sitten
  10. Presidentti Niinistö kertoo IS:lle, mitä hän keskusteli Trumpin kanssa metsän­hoidosta: ”Haravoinnista ei ollut puhetta”
   Kotimaa
  11. Sama raha riittää pidempään Portugalissa – katso, mistä joudut pulittamaan enemmän Suomessa
   Oma raha
  12. Nuori suomalaisnainen lähti Espanjaan pyhiinvaellukselle – usko omiin voimiin oli välillä loppua
   Matkat
  13. Näytä lisää