”Marginaali-ilmiö”– työministeri Jari Lindström kommentoi kohua työnteon välttelijöistä - Työelämä - Ilta-Sanomat

”Marginaali-ilmiö”– työministeri Jari Lindström kommentoi kohua työnteon välttelijöistä

Työministeri Jari Lindströmin mukaan suurin osa työttömistä tekisi melkein mitä vaan, että saisi töitä. Töiden välttelyä hän pitää ”marginaali-ilmiönä”.

16.10.2017 20:08

Mitä tehdä työnvälttelijöille?

IS ja muut mediat ovat kertoneet Helsingin Sanomien haastattelemasta Ossi Nymanista, joka on vältellyt työntekoa lähes koko ikänsä. Nyman, 39, sanoi kamppailleensa aikuisikänsä, jotta hän pysyisi työttömänä ja saisi pitää työmarkkinatukensa.

Juttujen jälkeen Uudenmaan TE-toimisto otti Nymanin asian tutkintaan.

Työministeri Jari Lindströmin (sin) mukaan työnvälttelijöitä on kuitenkin vain pieni osa työttömistä.

– Onneksi ossit ovat marginaali-ilmiö. Jos tietoisesti työ ei kelpaa, ei silloin oikein voi kelvata tuetkaan. Se on minun ajatukseni, Lindström summasi.

IS kertoi myös töitä välttelevästä Juusosta, 31, joka kommentoi tilannettaan, että ”Mieluummin menisin vaikka vankilaan kuin pakolla töihin”.

Voiko viranomainen tehdä mitään työnvälttelijöille?

– TE-toimisto tekeekin. Lehtijutun perusteella ei voi tehdä mitään, mutta käsitykseni mukaan TE-toimisto on käynnistänyt välittömästi tutkinnan, mikä totuus on Ossin asiassa. He tekevät sitten sen mukaan päätöksiä, Lindström vastasi.

Nykyisin työttömiä haastatellaan säännöllisesti. Onko näillä haastatteluilla jotain tekemistä ossien kanssa?

– Kokemus haastatteluista on pääosin positiivinen työttömien kannalta. Se on jopa kääntynyt niin, että työttömät peräävät oikeuksiensa perään tulla haastatelluksi. Haastattelussa saadaan selville työttömän tila, ja missä mennään. Varmaan näitä nyt puhuttavia työnvälttelijöitä saadaan haastatteluilla kiinni.

Onko työnvälttelijöiden tulosta julkisuuteen hyötyä vai haittaa?

– Ehkä kuitenkin hyötyä. Toistan, että tämä on marginaali-ilmiö. Suurin osa työttömistä tekisi melkein mitä vaan, että saisi töitä. Ei pidä lähteä sille tielle, että nyt syyllistetään työttömiä. Mutta tällainen ilmiö (työnvälttely) on olemassa, ja on hyvä, että se tulee julki.

Oletteko itse aikeissa ottaa yhteyttä Ossiin tai muihin työnvälttelijöihin?

– Ei ole ollut mielessä. Ei ainakaan vielä ole ollut sellaista keskustelua. Luotan viranomaisiin. Nyt kannattaa keskittyä työttömien suureen enemmistöön ja heidän palvelujensa parantamiseen, Lindström vastasi.

Työministeriöllä ei ole mitään lukuja siitä, kuinka paljon työnvälttelijöitä on Suomessa. Tilastoista selviää vain se, kuinka paljon karensseja on työttömille langetettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?