”Olen todella vihainen!” – töiden tahallinen välttely sai kadulla aikaan voimakkaat reaktiot tavallisissa suomalaisissa - Työelämä - Ilta-Sanomat

”Olen todella vihainen!” – töiden tahallinen välttely sai kadulla aikaan voimakkaat reaktiot tavallisissa suomalaisissa

Viikonlopun suuri puheenaihe oli tietoinen töiden välttely. ISTV pyysi ohikulkijoita kertomaan mielipiteensä aiheesta. Ja niitähän tuli.

16.10.2017 14:12

Useat tahallisesti töitä välttelevät suomalaiset ovat kertoneet elämästään ja tavoitteistaan viime päivinä julkisuudessa. Keskustelun aloitti Helsingin Sanomissa tahallisesta vuosikausia kestäneestä töiden välttelemisestä eli ”ideologisesta työttömyydestä” kertonut Ossi Nyman. Asiasta uutisoi myös Ilta-Sanomat.

Töiden tahallinen vältteleminen ja etenkin Nymanin mielipiteet ovat nostaneet laajan kommenttien vyöryn sosiaalisessa mediassa. Osa palautteesta on ollut murskaavaa, osa tsemppaavaa.

Laajan uutisoinnin jälkeen Uudenmaan TE-toimisto kertoi katkaisevansa tukien maksamisen Nymanille.

ISTV pyysi ihmisiä kertomaan oman mielipiteensä töiden tahallisesta välttelemisestä kameralle. Ohikulkijat lähettivät myös terveisensä työntekoa vältteleville ihmisille.

Artikkelin videolla näet ja kuulet ohikulkijoiden mielipiteet töiden tahallisesta välttelemisestä.

Helsingin rautatieaseman kulmalla pysähtynyt helsinkiläinen Aulikki Autio myöntää, että kertomukset systemaattisesta työnteosta kieltäytymisestä ovat herättäneet voimakkaita tunteita. Millaisia?

– Vihaisia. Kaikkien pitää tehdä työtä. Tällaista ei tarvita. Ymmärrän, että jos ei ole työtä, niin silloin autetaan. Työn tahallisesta välttelemisestä olen todella vihainen! En ymmärrä sellaista ollenkaan.

Pitkät työurat tehneet helsinkiläiset Kaija Vilén ja Kikka Salmi kannustavat yhteiskunnan varoilla eläviä työnhakuun.

– Olen sitä (työn tahallista välttelyä) vastaan. Mielestäni elääkseen pitää tehdä työtä, Vilén toteaa.

Kikka Salmi kaipaa vielä lisätietoa töitä välttelevien ihmisten elämäntilanteista ja ajatuksista. Pelkkä tukien varassa elämisen mahdollisuus ei saa olla ainoa peruste.

– Olisi mielenkiintoista tietää, miksi välttelee työntekoa. Mitä hän katsoo olevan työnteko? Jos hän välttelee töitä vain näyttääkseen heikkoudet meidän yhteiskunnassa, saa vaan tuloja, tuloja ja tuloja, niin se toimintatapa pitää jossakin vaiheessa leikata, Salmi arvioi.

Työhousut jalassa kameran eteen astellut keravalainen Jarno Varjomäki tunnustaa, että omien mielipiteiden taustalla voi olla katkeruuttakin. Kun on itse maksanut pitkään veroja, tahallinen työnvälttely nostaa tunteet pintaan.

– Omasta mielestäni se tuntuu hiukan kornilta. Ehkä tässä on vähän katkeruuttakin, kun on itse nuoresta saakka töitä, maksanut verot ja elänyt silti tiukilla. Töitä välttelevät ovat ehkä niin taitavia siinä (välttelyssä), että he eivät ole välttämättä käyneet samaa sotkua läpi.

– Kyllä töitä kannattaa kokeilla. Voisi pysyä mielikin virkeämpänä kuin kotona makoillessa, Varjomäki sanoo.

Aulikki Aution mukaan eriarvoisuus ja tahallinen toimettomuus ovat kaksi eri asiaa.

– Kaikkien pitää tehdä yhteiskunnan eteen töitä ja muita asioita, vaikuttaa jollakin tavalla. Ei tämä pysy koossa, emmekä me voi elää täällä muuten. Eriarvoisuutta tietenkin on, mutta jotenkin pitää yrittää. Ei saa lannistua, Autio toteaa.

Kaikki vastaajat kannustavat tutustumaan erilaisiin töihin ja selvittämään, mitä työnteko on. Vastaajat kuvailevat työelämän virkistävän mieltä.

– Tässä on itse tehty 50 vuotta töitä. Suosittelen, Kaija Vilén kannustaa.

Kikka Salmi huomauttaa, että parhaimmillaan työnteko on hauskaa ja ajan myötä itsensä toteuttamiseen on erilaisissa töissä varmasti mahdollisuuksia.

– Töissä on kiva olla, ja sinulla on paikka yhteiskunnassa. Töistä saa paljon erinäköisiä impulsseja. Olen jopa sitä mieltä, että jokainen voi löytää työn, jossa viihtyy, kehittyy ja saa osittain tehdä, mitä haluaa.

Useat kameran eteen pysähtyneet aloittivat vastaamisen, mutta lopettivat kesken. Aihe herättää pysähtyneiden mukaan voimakkaita tunteita, joita he eivät halunneet asiaa puntaroituaan kertoa julkisuuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?