Kommentti: Tuskastuneet yrittäjät avautuivat huolella – työttömiä ei kiinnostanut työhaastattelu ja se työhön saatu katosi saikulle

Suomessa olisi nyt hommia, jos töihin ilmestyy ajoissa ja selvin päin, kirjoittaa Ilta-Sanomien uutispäällikkö Tero Karjalainen.

| Päivitetty

– Ei tarvitse olla edes järjissään, niin töitä on, sanoi eräs pääkaupunkiseudulla toimiva rakennusyrittäjä minulle, kun kysyin, miten hänen firmansa saa työntekijöitä samaan aikaan kun alalla ja koko Suomella on alkanut mennä nyt lujaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen ammattibarometrin mukaan työvoimapulasta kärsitään nyt erityisesti rakennusalalla.

Kyseinen yrittäjä palkkaisi töihin heti rakennusmiehiä, koneenkuljettajia ja työnjohtajia, joita rakennusliikkeet haalivat nyt jopa eläkkeeltä työmaille. Työvoimapula on johtanut siihen, että yritys joutuu jatkuvasti kieltäytymään sille tarjotuista urakoista.

 

Mistä sitten kiikastaa? Yrittäjä mainitsee yhden syyn: Työtöntä ei kiinnosta. Häntä ei kiinnosta tulla edes työhaastatteluun. Siinä menee kuulemma raja, että kotoa ei lähdetä ketään hakemaan.

Nuorisosta yrittäjä sanoo oman kokemuksensa perusteella suorat sanat:

– Kun on kaksivitoseksi saakka maannut kotona ja pelannut pleikkaria, ei ole enää lähtijäksi.

 Kun on kaksivitoseksi saakka maannut kotona ja pelannut pleikkaria, ei ole enää lähtijäksi.

Kyseessä on suora ilmaus ilmiölle, jota kutsutaan hienommin sanottuna syrjäytymiseksi.

Kuten tunnettua, Suomi velkaantuu ja eläkeläisiä on koko ajan enemmän ja he sairastavat. Tilastokeskuksen mukaan jokainen työssäkäyvä elätti vuonna 2015 noin puolitoista sellaista, jotka eivät käy töissä (sis. lapset ja eläkeläiset).

Yrittäjä pohtii, maksetaanko Suomessa ihmisille liian hyvin kotiin.

– Jossain on vika, jos Suomessa on satoja tuhansia työttömiä, hän pohtii.

Konekuskiksi ei yhdessä yössä aleta, mutta moneen rakennushommaan on matala kynnys.

– Kaikki on opittavissa, mutta ei ole intoa oppia.

Näkymä on ankea samaan aikaan, kun vanhukset pitäisi hoitaa, lapset kouluttaa ja tiet aurata verovaroilla.

Kokemukset ovat huonoja myös muualla Suomessa. Pohjoisessa eräs firma palkkasi työntekijän ilmastointialan hommiin. Mies aloitti maanantaina ja oli jo puolen viikon aikaan sairauslomalla, jonka todellinen syy jäi palkanmaksajalle epäselväksi. Sopimusta ei jatkettu. Paikkakunnan työttömyysprosentti oli kesäkuussa 13,8.

 Kaikki on opittavissa, mutta ei ole intoa oppia.

Ketä tästä pitäisi syyttää? Selitysmalleja on karkeasti ottaen kaksi: Poliittisesti oikealla olevat syyttävät mielellään työntekijöitä itseään laiskuudesta.

Vasemmistolainen selittää taasen tilannetta työttömästä itsestään johtumattomilla rakenteilla: Palkka on liian matala, työpaikka väärällä paikkakunnalla, eikä ammattikaan taivu kaikkiin työtehtäviin. Sosiaaliturvan varassa elävän tulot voivat jopa laskea työnteon vuoksi, tai eivät ainakaan juuri nouse.

 Kukaan ei halua tehdä enää ruumiillista työtä.

Rakennusyrittäjän arvio alastaan on tämä:

– Kukaan ei halua tehdä enää ruumiillista työtä.

Apua ei löydy edes kuulemma enää Virosta.

– Eestistä saisi laivalastillisen porukkaa, mutta saman laivan saa palauttaa viikon päästä takaisin. Kovimmat tekijät tulevat nyt Romaniasta. Niitä vielä kiinnostaa, rakennusyrittäjä toteaa.

Mitä tämä kertoo Suomesta vuonna 2017?

Alla olevalla videolla kerrotaan, millä aloilla juuri nyt on tekijäpulaa Suomessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?