4200 haki Finnairin lentäjäksi – aloituspalkka 3000 €/kk

Finnair haki lentäjiksi myös ihmisiä, joilla ei tarvinnut olla aiempaa lentokokemusta.

Pääsy ohjaamaan Finnairin uuden sukupolven Airbus A350 -lentokonetta avautuu koulutuksen jälkeen uusille lentäjille.

9.9.2017 7:00

Lentäjän työ kuuluu arvostetuimpiin ammatteihin. Nyt tähän työhön pääsy on entistä useamman hakijan ulottuvilla, kun lentoyhtiö Finnair ilmoitti elokuussa palkkaavansa 100 uutta lentäjää kasvunsa tueksi. Haku kesti elokuun ajan. Yhtiö haki kokeneita ammattiliikennelentäjiä, mutta myös henkilöitä, joilla ei tarvinnut olla aiempaa lentokokemusta.

Uudet reitit tarvitsevat osaavaa väkeä, Finnair ilmoitti elokuussa, että se avaa uuden reitin Kiinaan. Suorat lennot Helsingistä Nanjingiin alkavat toukokuussa 2018.

IS kysyi Finnairin valintapäällikkö, kapteeni Aki Järveltä hausta. Hän vastasi monia suomalaisia mietityttäviin kysymyksiin lentäjän työhön tähtäävään koulutukseen pääsystä.

Paljonko Finnairille tuli hakemuksia?

– Saimme yhteensä noin 4 200 hakemusta. Tästä hausta valitaan oppilaita sekä Suomen Ilmailuopiston ammattilentäjän opintolinjalle että Finnairin MPL -koulutukseen. Molemmista koulutuspoluista on mahdollisuus hakea Finnairin lentäjäksi.

Kuinka paljon hakijoissa oli naisia?

– Hakijoista noin 15 prosenttia oli naisia, eli noin 650. Naishakijoita on aikaisemmissa lentäjähauissa ollut yleensä 5–10 prosenttia.

Mikä on tällä hetkellä naispilottien määrä Finnairilla?

– Naispilottien määrä on noin 25 kappaletta.

Millaiset fyysiset testit hakijoilla on?

– Vaikka liikennelentäjältä vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa, rekrytointiprosessissamme ei ole käytössä fyysisiä testejä kuten Cooperin testiä. Hakijoiden lääketieteellinen soveltuvuus arvioidaan terveystietokyselyllä sekä loppuvaiheessa tehtävällä ilmailulääkärin lääkärintarkastuksella. Finnairin lentäjän terveysvaatimukset on tarkoin määritelty ja se on olennainen osa rekrytointiprosessiamme.

Mikä on Finnairin lentäjän lähtöpalkka, kun valmistuu?

– Alkupalkka on noin 3 000 euroa kuukaudessa, jonka päälle tulee erilaisia lisiä ja päivärahoja työmäärästä riippuen.

Entä mikä keskipalkka?

– Palkkaamme koko ajan uusia lentäjiä, joten keskipalkkaa on vaikea arvioida.

Koska lentäjät pääsevät eläkkeelle?

– Finnairin liikennelentäjän varhaisin eläköitymisikä on 55 vuotta. Uudet lentäjät voivat päästä varhennetulle eläkkeelle aikaisintaan 58-vuotiaana, ja täyden eläkkeen saa viimeistään 63-vuotiaana.

Valituille on tarjolla 24 kuukautta kestävä opintojakso Suomen Ilmailuopistossa tai noin 18 kuukautta kestävä Finnairille räätälöity intensiivinen Multi-Pilot License -koulutusohjelma, joka toteutetaan yhdessä Patria Pilot Trainingin kanssa.

Ilmailuopiston lentäjäkoulutus on valtion tukema ja maksaa noin 15 000 euroa. Finnairille hyväksytyt valmistuneet oppilaat taas maksavat noin 29 000 euroa Airbus -tyyppikoulutuksen sidonnaismaksua ennen työllistymistään. MPL-kurssi taas maksaa yhteensä 80 000 euroa sisältäen sidonnaisuusmaksun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?