”Uusi Nokia” pärähti käyntiin vuosien odotuksen jälkeen Äänekoskella – 7 minuuttia etuajassa

Julkaistu: , Päivitetty:

Kaksi viikkoa sitten toimintansa aloittanut Äänekosken biotuotetehdas avasi viimein ovensa yleisölle.
Keväällä 2014 Suomen talous oli syvällä. Todella syvällä. Isoja investointeja saatettiin vain rukoilla.

Yhtäkkiä, kuin puskista, rukouksiin vastattiin. Metsä Group kertoi suunnittelevansa Suomen metsäteollisuuden historian suurinta hanketta, vanhan sellutehtaan Äänekoskella korvaavaa yli miljardin euron biotuotetehdasta.

Uutinen oli pitkään turhan yksinäinen toivonpilkahdus paremmasta. Odottavan aika oli pitkä, sillä ensin piti jännätä vuoden verran ennen kuin investointipäätös lopulta varmistui.

Tämän jälkeen päästiin rakennusvaiheeseen. Valmista luvattiin runsaat kaksi vuotta myöhemmin.

Kunnes lopulta, tiistaiaamuna 15. elokuuta 2017, Äänekosken keskustan tuntumassa sijaitsevan tehdasintegraatin mailta alkoi kuulua uudenlaista jyskettä. Taivaalle tähyävä näki, kuinka 120 metrin korkeuteen nousevasta uuden tehtaan piipusta puski savua.

Valkoista savua, onneksi. Ympäristöystävällistä tuotantolaitostahan kansalle lupailtiin.

Uuden tehtaan väki päätti maaliviivan siintäessä, että sellun tuotanto käynnistetään aamukuudelta. Pieleen meni, sillä hakeruuvi lähti pyörimään seitsemän minuuttia etuajassa.


– Massatehtaan projektipäällikkö Lappalaisen Jari oli niin hätäinen ja kysyi, eikös nyt voi jo aloittaa. Sanoin, että aloitetaan sitten, päävastuun rakentamisesta kantanut projektijohtaja Timo Merikallio kertoo.

Ratkaisevaa nappulaa ei painanut Merikallio eikä tehtaanjohtaja Camilla Wikström.

– Se on operaattorin hommaa. Siitähän sille maksetaan, Merikallio linjaa.

Niinpä tehtaan kytki toimintaan nuori mies, käynnissäpitäjä Mikko Määttä.


– Kyllähän siinä kävi lämmin läikähdys, kun tiesi, että tässä se oli, Merikallio kertaa parin viikon takaista merkkipaalua.

Merikalliolla riittää vielä työtä projektin viimeistelyssä, mutta tuotannon käynnistymisen myötä biotuotetehtaan kapula siirtyi Wikströmille.

– Tuntuu hyvältä, että saatiin projekti finaaliin ja tehdas käynnistyi suunnitelman mukaan. Matkan varrella olin tietysti välillä huolissani pienistä ja isoistakin asioista, mutta aina kerättiin porukka kasaan ja mietittiin ongelmiin ratkaisu, Wikström kertoo.

– Nyt alkoi toinen projekti. Tarkoitus on tehdä tuotantoa 35 vuotta eteenpäin, koko ajan parantaa tekemistä ja etsiä uusia toimintamalleja.


Kaksi viikkoa myöhemmin Metsä Fibre avasi 1,2 miljardia euroa maksaneen tehtaan ovet ensi kertaa medialle. ”Uudeksi Nokiaksikin” nimetty laitos on ylpeyden aihe Fibren toimitusjohtajalle, huhtikuussa 2018 koko Metsä Groupin pääjohtajaksi nousevalle Ilkka Hämälälle.

– Tämä tehdas on hajuton, muttei mauton. Olemme kehittäneet uuden konseptin, joka luo uuden portaan tehokkuudelle myös ympäristö- ja energiamielessä, Hämälä kehui.

– Kaikista hienoin yksityiskohta on kuitenkin loistava, ammattitaitoinen henkilöstömme.

Biotuotetehdas pyrkii eroon sellun monella tapaa kyseenalaisesta maineesta. Sellu pysyy päätuotteena, mutta puuraaka-aineen ja tuotannon sivuvirtoja sataprosenttisesti hyödyntämällä saadaan aikaan paljon muutakin hyvää, kuten aivan uusia tuotteita.


Pelkästään tehtaan sähköntuotanto on noin 2,5 prosenttia Suomen kokonaismäärästä ja noin 2,4-kertainen omaan kulutukseen nähden. Uusiutuvan energian osuutta tehdas kasvattaa yli kahdella prosenttiyksiköllä.

Runsaan kolmen vuoden aikana Suomi on vihdoin saanut muitakin ilonaiheita. Talous on noussut suosta, ja tulevaisuus näyttää valoisammalta.

Nousuun isketään nyt vahvasti tahtia juuri Äänekoskella. Biotuotetehtaan työllistävä vaikutus koko arvoketjussa on noin 2 500 työpaikkaa entisen tuhannen sijaan. Suomen viennistä tehtaan osuus on liki prosentti.

Vaan miten käy Suomen metsien, kun hakkuut lisääntyvät uusien, massiivisten tehtaiden takia, Ilkka Hämälä? Onko luonnonsuojelijoiden huoli turha?

– Ei ole. Vaatii paljon työtä ja eri piirien ajatusten yhteensovittamista, ettei huoli realisoidu. Niin metsänomistajien, luontoväen, teollisuuden kuin puunhankkijoiden pitää toimia vastuullisesti.

– Me ainakin haluamme olla vastuullinen toimija.

Korjaus 31.8. kello 11.07: Ilkka Hämälä aloittaa Metsä Groupin pääjohtajana huhtikuussa 2018.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt