Finnair palkkaa 100 lentäjää hämmentävän pienellä vaatimustasolla – Aloituspalkka yli 3000 euroa, melkein kuka vain voi hakea

Finnairin lentäjäkoulutukseen hakeville ei ole asetettu ikärajoituksia, eivätkä esimerkiksi silmälasitkaan ole suora este.

Finnair hakee elokuun aikana 100 uutta lentäjää tukemaan yhtiön kasvua.

1.8.2017 10:15

Lentoyhtiö Finnair ilmoitti tiistaina rekrytoivansa 100 uutta lentäjää kasvunsa tueksi. Elokuun kestävässä haussa haetaan sekä kokeneita ammattiliikennelentäjiä että henkilöitä, joilla ei tarvitse olla aiempaa lentokokemusta.

Koulutukseen valitut voivat aloittaa Finnairin Airbus-perämiehinä jo vuodesta 2018 lähtien koulutuslinjasta riippuen.

Keltanokille on tarjolla 24 kuukautta kestävä opintojakso Suomen Ilmailuopistossa tai noin 18 kuukautta kestävä Finnairille räätälöity intensiivinen Multi-Pilot Lisence -koulutusohjelma, joka toteutetaan yhdessä Patria Pilot Trainingin kanssa.

Finnairin mukaan lentäjäksi valitaan tavallisia miehiä ja naisia, jotka ovat motivoituneita, perusterveitä ja tasapainoisia henkilöitä.

Minimipituus lentäjille on 163 senttiä, sillä tästä lyhyemmillä henkilöillä voi olla hankaluuksia yltää kaikkiin lentokoneen ohjaamon nappuloihin ja hallintalaitteisiin. Yli 190 senttisten hakijoiden taas on mahduttava koulutuksessa käytettävien lentokoneiden ohjaamoon.

Lisäksi hakijoilta odotetaan hyvää englannin ja suomenkielen taitoa, Finnairin määrittelemien lääketieteellisten kriteerien täyttymistä, poliisin suppean turvallisuusselvityksen läpäisyä sekä lukion päättötodistusta tai vähintään kolmevuotista ammatillista perustutkintoa.

Miehillä yhtenä kriteerinä on myös asevelvollisuuslain mukaisen palveluksen suorittaminen. Koulutukseen voi kyllä hakea ennen asevelvollisuuden suorittamista, mutta yhtiö ei palkkaa töihin lentäjiä, jotka eivät ole palvelustaan suorittaneet.

Toinen mihin hakeminen voi kariutua, on rikosrekisterimerkintä. Lentäjien tulee olla nuhteettomia.

Terveyteen liittyvät asiat pitävät sisällään perusterveyden. Esimerkiksi silmälasit eivät ole este lentäjille. Ohjeistuksen mukaan näöntarkkuuden tulee olla joko ilman laseja tai laseilla korjattuna vähintään 1.0 kummassakin silmässä. Myös värinäkökyvyn on oltava virheetön.

Terveydelliset kriteerit ovat osa eurooppalaisen ilmailuviranomaisen ammattilentäjän terveyttä koskevaa määritelmää, joihin yhtiön omat lääkärit ovat vielä tehneet tiukennuksia.

Nyrkkisääntönä on se, ettei hakijalla saisi olla sairautta, joka vaatii säännöllistä lääkitystä. Tarkemmat terveysvaatimukset löydät täältä.

Monia iäkkäämpiä saattaa myös yllättää tietoa siitä, ettei lentäjähaussa ole ala- tai yläikärajaa. Alhaisin eläkeikä on kuitenkin 58 vuotta.

Kouluttautuminen ei ole ilmaista

Ilmailuopiston lentäjäkoulutus on valtion tukema ja se maksaa noin 15 000 euroa. Finnairille hyväksytyt valmistuneet oppilaat taas maksavat noin 29 000 euroa Airbus -tyyppikoulutuksen sidonnaismaksua ennen työllistymistään.

MPL-kurssi taas maksaa yhteensä 80 000 euroa sisältäen sidonnaisuusmaksun.

Lentäjäkoulutukseen hakee vuosittain noin 1000-2500 hakijaa, joista 5-10 prosenttia hyväksytään. Aloittavien lentäjien palkkaus on hieman reilut 3000 euroa kuukaudessa lisineen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?