Näihin ammatteihin suomalaiset luottavat – automyyjät peittosivat poliitikot - Työelämä - Ilta-Sanomat

Näihin ammatteihin suomalaiset luottavat – automyyjät peittosivat poliitikot

Poliitikot sijoittuivat listan häntäpäähän. Heitä luotettavampina pidetään muun muassa automyyjiä ja sijoitusneuvojia.

Sairaanhoitajat herättävät luottamusta etenkin miehissä.

19.7.2017 10:05

Suurinta luottamusta suomalaisten keskuudessa nauttivat palomiehet, apteekin työntekijät, lentäjät, käsityöläiset ja sairaanhoitajat.

Epäluuloisimmin suomalaiset suhtautuvat etenkin puhelinmyyjiin ja poliitikkoihin.

Asia käy ilmi Valittujen Palojen ja brittiläisen Wyman & Dillon -tutkimuslaitoksen kanssa tekemästä laajasta tutkimuksesta, jossa kysyttiin haastateltavien luottamusta eri ammattien edustajiin.

Luotto palomiehiin oli suomalaisten keskuudessa lähes täydellistä. Suuressa määrin tai melko paljon ammattikuntaan kertoi luottavansa jopa 98 prosenttia vastaajista. Apteekkityöntekijöillä ja lentäjillä vastaava luku oli 96, käsityöläisillä 95 ja sairaanhoitajilla 93 prosenttia.

Seuraavana listalla tulivat lääkäri, poliisi ja opettaja, jotka kuuluvat niin ikään suomalaisten eniten arvostamiin ammatteihin. Kärkisijoilla paistattelevat myös maanviljelijä, taksinkuljettaja, armeijan upseeri, meteorologi ja tuomari.

Suomalaisten luottamus ja arvostus tuntuvatkin kulkevan pitkälti käsi kädessä. IS:n toukokuisen verkkokyselyn mukaan palomies, poliisi ja lääkäri sijoittuivat myös suomalaisten eniten arvostamien ammattien kärkeen.

Automyyjiin luotetaan poliitikkoja enemmän

Vähiten luottoa suomalaisten keskuudessa tuntuu olevan puhelinmyyjiä kohtaan. Vain kuusi prosenttia vastaajista kertoi luottavansa ammattikuntaan.

Poliitikot sijoittuivat listan toiseksi viimeiselle sijalle yhdellätoista prosentilla. Ammattikunta pääsi siten heikommille pisteille kuin esimerkiksi sijoitusneuvoja ja automyyjä.

Muita häntäpään ammatteja olivat sijoitusneuvoja (27 prosenttia), Automyyjä (27 prosenttia) ja ammattiyhdistysjohtaja (34 prosenttia). Toimittajaan luottaa 38 prosenttia suomalaisista vastaajista.

Myös sukupuoli ja ikä vaikuttivat siihen, minkä ammattikunnan suomalaiset näkivät luotettavana. Etenkin naiset olivat selvästi luottavaisempia lakimiehiä, matkanvälittäjiä, asunnonvälittäjiä, sijoitusneuvojia, ay-johtajia, ammattilaisurheilijoita, toimittajia ja taksinkuljettajia kohtaan.

Miehet taas kertoivat luottavansa naisia enemmän sairaanhoitajiin ja armeijan upseereihin.

Yli 50-vuotiaiden keskuudessa luottamusta herätti nuorempia enemmän automyyjän, meteorologin, lääkärin, poliisin, asuntovälittäjän ja toimittajan ammatti. Alle 50-vuotiaat taas luottivat iäkkäämpiä useammin ammattilaisurheilijoihin ja ay-johtajiin.

Eniten luottamusta viimeisen vuoden aikana menettivät ammattilaisurheilijat, joiden luottamusprosentti putosi kymmenellä prosenttiyksiköllä.

Valittujen palojen tutkimukseen vastasi Suomessa 1896 henkilöä. Kyselyn otos poimittiin asiakasrekisteristä, johon kuuluu noin 150 000 suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on enintään 2,2 prosenttiyksikköä.

Heihin suomalaiset luottavat eniten (luottamusprosentti)

1.Palomies 98

2.Apteekin henkilöstö 96

3.Lentäjä 96

4.Käsityöläinen 95

5.Sairaanhoitaja 93

Heihin suomalaiset luottavat vähiten (luottamusprosentti)

1.Puhelinmyyjä 6

2.Poliitikko 11

3.Sijoitusneuvoja 27

4.Automyyjä 27

5.Ammattiyhdistysjohtaja 34

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?