Sairauslomaa jopa huonon sään takia: ”Haetaan ikään kuin kompensaatiota sille, että on paha mieli” - Työelämä - Ilta-Sanomat

Sairauslomaa jopa huonon sään takia: ”Haetaan ikään kuin kompensaatiota sille, että on paha mieli”

Lääkärien mukaan kesälaitumilta töihin palaaminen näkyy piikkinä sairauspoissaoloissa.

Lääkäri kirjoitti Helsingin Sanomissa sairauslomia vaativista asiakkaista.­

14.7.2017 7:03

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka kirjoitti Helsingin Sanomien kolumnissaan, että häneltä on vaadittu sairauslomatodistusta muun muassa huonon kesäsään takia pilaantuneen lomamielen vuoksi.

– Sellaisia tapauksia on tullut, että asiakasta harmittaa, ettei kaikki mennyt niin kuin Strömsössä. Ja sairauslomalla haetaan ikään kuin kompensaatiota sille, että on paha mieli, Laukka kertoo IS:lle ilmiöstä.

Laukan mukaan lomilta paluun yhteydessä sairauspoissaoloissa on havaittavissa selvä piikki.

Laukka sanoo, että lääkäreille tuttu ilmiö on etenkin kesälomien aikana asiakkaiden keskuudessa lisääntynyt alkoholin kulutus. Kyseessä ei ole aina suoranainen ryyppääminen, vaan usein pitkin lomaa jatkettu tissuttelu.

– Kesäloman alkoholinkäytöstä aiheutunut fyysinen huonovointisuus näkyy, kun palataan töihin. Ei olekaan akut ladattu, vaan ollaankin huonommassa kunnossa kuin lomalle jäädessä.

Työterveyslääkärin vastaanottoa pitävä terveydenhuollon erikoislääkäri Päivi Metsäniemi Terveystalosta on Laukan kanssa samoilla linjoilla.

– Lomaltapaluukaudella on enemmän sairauslomia. Lomalta palatessa esitetään ongelmia, jotka tavalla tai toisella johtuvat lomanvietosta ja sen lieveilmiöistä.

Yksi syy sairauslomiin yli muiden

Tavallisimmiksi syiksi sairausloman hakemiseen kesäloman jälkeen Metsäniemi mainitsee kaatumiset, auringonpolttamat, vatsataudin tai sukupuolitaudin.

Hänen mukaansa selkein yksittäinen sairauspoissaoloja lomalta palatessa aiheuttava tekijä on lomalla käytetty alkoholi.

– Juominen on esimerkiksi haitannut unirytmiä niin merkittävästi, että sitten kun on yritetty lopetella, on rytmi mennyt niin sekaisin, ettei ole nukuttu moneen päivään.

Metsäniemi sanoo, että alkoholi on usein osallisena myös lomalla sattuneisiin tapaturmiin.

– Saattaa olla, että Suomessa ollaan hyvinkin tarkkoja, mutta ulkomailla vuokrataan skootteri ja ajetaan ilman kypärää promilleissa. Ja ihminen sanoo itsekin, ettei tajua mikä häneen meni.

Lääkäriltä saatetaan hakea myös lääkereseptiä lapasesta riistäytyneen alkoholinkäytön aiheuttamiin vieroitusoireisiin.

– Näihin liittyy usein absurdi tarina siitä, miksi lääkkeet ovat hukassa ja miksi nyt tarvitaan reseptiä, mitä ei ole aiemmin ollut. Että naapurin koira on syönyt reseptin ja lääkkeet.

Toisaalta loma ja töihin paluu voivat tuoda esiin asioita, jotka ovat vaivanneet jo pidempään. Esimerkiksi orastava työuupumus saattaa Metsäniemen mukaan nostaa päätään muutama viikko töihin palaamisen jälkeen.

Nuoret hakevat yhden päivän poissaoloja

Metsäniemi uskoo, että yhden päivän poissaoloja kesäviikonloppujen jälkeen ilmenee etenkin työpaikoilla, joilla on runsaasti nuoria kesätyöntekijöitä.

– Työterveyslääkärin pitää olla hyvin kärryillä siitä, mitä kesätapahtumia minäkin viikonloppuna on ollut.

Metsäniemi muistuttaa, että lääkäri ei ensisijaisesti kyseenalaista potilaan tarinaa, vaan tarjoaa tälle apua. Lääkärit kiinnittävät kuitenkin huomiota asiakkaan tarinan paikkansapitävyyteen ja epäilyttäviin tunnusmerkkeihin kuten toistuviin sairauspoissaoloihin.

– Tietynlainen kiristetty seula kuuluu työterveyslääkäreillä kesäaikaan. Tuntosarvet ovat herkemmällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?