Joona, 12, kerää pulloja päästäkseen Kalifornian Disneylandiin – Äiti: ”Hän toivoo, että joutuisi maksamaan veroja”

Projektinsa myötä yritteliäs nuori on joutunut opettelemaan myös veroilmoituksen täyttämistä.

12-vuotias Joona matkustaa syyskuun lopulla Kalifornian Disneylandiin panttipullojen avulla keräämillä rahoilla.

9.6.2017 15:22

12-vuotiaalla Joona Ritakorvella on kunnianhimoinen tavoite. Nuori mies aikoo tienata kesän aikana itse reissurahat Vantaan Myyrmäestä Kalifornian Disneylandiin pullo pullolta.

Yritteliäs Ritakorpi on kerännyt pulloja jo parin vuoden ajan, ja viime vuonna tienatuilla rahoilla hän pääsi esimerkiksi kylpylään kavereiden kanssa. Nyt on kyseessä ensimmäinen suurempi projekti. Asiasta kertoivat ensin MTV ja Vantaan Sanomat.

Äitinsä kanssa hän on sopinut hankkivansa 500 euroa, joka riittää lentolippuihin Los Angelesiin. Vanhemmat ovat luvanneet auttaa loppukulujen kanssa. Jo nyt hänellä on melkein 400 euroa matkakassassa.

Äidin Minna Vesannon mukaan lentolippujen ostoon päästään jo mahdollisesti ensi viikolla. Rahankeruu ei kuitenkaan lopu, vaikka tavoitepotti pian onkin jo kasassa.

Ritakorpi on itse ehdottanut voivansa jatkaa työskentelyä ja maksaa omien lentojensa lisäksi myös hänen ja äitinsä huvipuistoliput, jotka kustantavat noin sata euroa päivältä henkeä kohti. Tällä eleellä poika on kertonut haluavansa kiittää äitiään, joka on poikaa ja pullokasseja kuljettanut autolla pullonpalautusautomaateille.

– Joona on myös vähän puhunut, että sillä rahalla voisikin mennä vähän laadukkaampaan hotelliin. Hän ei suinkaan ajatellut törsäävänsä sitä samantien johonkin, Vesanto kertoo IS:lle.

Yhdentoista päivän pituinen matka on tarkoitus tehdä syyskuun lopussa. Mukaan äidin ja pojan lisäksi lähtee myös 20-vuotias isoveli ja tämän tyttöystävä.

Perhe on kannustanut neljännen polven nuorta yrittäjää hankkeessaan. Ritakorven toinen, 17-vuotias veli peräti lahjoitti pikkuveljelleen 50 euroa, jonka oli saanut stipendinä koulusta.

Verolomakkeen täyttäminen on hyvää harjoitusta tulevaa bisnesuraa varten

Projektinsa myötä Ritakorpi on myös joutunut opettelemaan veroilmoituksen täyttämistä, koska pullojen keräys on veronalaista tuloa. Veroja hän tuskin joutuu maksamaan, sillä hänen liiketoimintansa ei tule ylittämään 10 000 euron rajaa.

– Hän tosin tuumasi toivovansa, että joutuisi maksamaan veroja. Tai pikemminkin hän toivoi tienaavansa niin paljon, että joutuisi maksamaan niitä, nauraa Vesanto.

 Hän tosin tuumasi toivovansa, että joutuisi maksamaan veroja.

Projektin alussa verottajalta olikin pyydetty ohjeet toimintaa varten. 12-vuotias säästää kaikki pullokuitit ja pitää tarkkaa kirjaa etenemisestään.

Vanhemmat ovat kannustaneet jälkikasvuaan yrittäjähenkisyyteen. Ritakorven äiti, viidettä vuotta leipomoyrittäjänä työskentelevä Vesanto kertoo, että viikkoraha kuuluu myös perheen käytäntöihin, samoin kuin kotitöiden teko. Toisinaan poika saattaa neuvotella hieman lisää viikkorahaa ehdottamalla lisätöitää. Äiti usein suostuu, sillä hän kertoo mielellään palkitsevansa yrittelijäisyydestä.

– Joona on jo kertonut, että tämä (pullojen kerääminen) on tosi hyvää harjoitusta tulevaa bisnesuraa varten. Hänestä takuulla tulee bisnesmies, äiti vakuuttaa.

Ritakorpi ilmoitti projektistaan myös Myyrmäen Facebook-ryhmässä. Moni alueen asukas on tarjonnut, että pullosäkkejä voi tulla hakemaan kotiovelta pois. Parhaat pulloapajat ovat kuitenkin aurinkoiset puistot ja nurmikot. Pullojen keruu on opettanut vastuullisempaa rahakäyttöä.

– Tuntuu tuplasti paremmalta, kun rahat on ansainnut itse. Olen ehkä kova törsäilemään, mutta nyt olen oppinut säästämään. Raha hujahtaa aika nopeasti sivukuluihin, syömiseen ja sellaiseen, Ritakorpi kertoi perjantaiaamuna vieraillessaan MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?