Nuoria kesätöihin palkkaava konepaja löi vaatimukset tiskiin: ”Yli 3 sanan lauseiden muodostaminen on eduksi”

”Kaljuksi lihavaksi äijäksi” itseään kutsuva toimitusjohtaja etsii hommiin nuoria, jotka osaavat tervehtiä ja muodostaa yli kolmen sanan lauseita.

Toimitusjohtaja Juha Paukkunen kirjoitti itseltään kuulostavan työpaikkailmoituksen.

30.3.2017 11:39

Siikaisissa sijaitseva nosto- ja siirtolaitteita valmistava konepaja hakee kesätöihin 16–20-vuotiaita siikaislaisia nuoria astetta rohkeammalla ilmoituksella. Satateräs Oy:n suorasanaisessa ilmoituksessa vaaditaan kesätyöntekijöiltä taitoa sanoa aamulla huomenta ja tervehtiä muinakin vuorokaudenaikoina. Toisaalta myös yli kolmen sanan lauseiden muodostaminen on eduksi.

Sosiaalisessa mediassa kiertämään lähteneessä ilmoituksessa toivotaan, että hakijat tulevat käymään ja ottavat yhteyttä toimitusjohtajaan, joka on ilmoituksen mukaan se ”kalju lihava äijä toimistossa”.

Jos ilmoitus ei näy laitteellasi, voit katsoa sen tästä.

Ilta-Sanomat tavoitti ilmoituksen laatineen toimitusjohtajan puhelimitse.

Onko tullut hakemuksia?

– Eilen kävi kaksi nuorta miestä henkilökohtaisesti kysymässä. Laitoin hakemuksen vasta eilen puolenpäivän aikaan, joten ei tietysti ole kauheasti ehtinytkään vielä käydä. Mutta kyllä minä uskon, että me tähän hyvät kesäpojat tai -tytöt löydetään, toimitusjohtaja Juha Paukkunen kertoo.

Oliko ilmoitus omasta kynästäsi?

– Oli. Eilen aamulla kahvitunnilla puhuimme, että onpas ollut poikkeuksellinen vuosi, kun ei ole yhtään kesätyöpaikkakyselijöitä ollut tullut. Kunta on luvannut kaikille kesätöitä, joten en tiedä, onko se vienyt yksityisiltä hakijoita. Tuli vain mieleen laittaa ilmoitus Facebookiin. Kyllä se nyt näyttää siltä, että se toimii. Se oli ihan vakavaksi tarkoitettu hakemus, mutta yksi kaveri soitti minulle ja sanoi, että vaikka on koneella kirjoitettu, niin käsialan kyllä tunnisti.

Onko tämä siikaislaista huumoria?

– Ei. Olen itse porilainen. Ehkä se on vain minun näköiseni ilmoitus ja kertoo omasta persoonallisesta tyylistäni johtaa yritystä.

Ilmoituksessa vaaditaan hyviä käytöstapoja. Tervehtivätkö teillä työntekijät toisiaan?

– Kyllä, meillä on 42 ihmistä ja pirun hyvä porukka töissä. Meillä on ollut vain fiksuja nuoria ja paikkakuntalaiset nuoret ovat äärimmäisen fiksuja. Tässä oli tarkoitus herättää keskustelua sukupolvien välisestä kuilusta: monen 15–16-vuotiaan mielestä on normaalia katsella kengänkärkiä ja pitää pipo päässä. Yli viisikymppiselle se ei ole normaalia. Meillä ollaan reippaita ja puhellaan asioista, eikä hiihdellä pitkin nurkkia.

 Monen 15–16-vuotiaan mielestä on normaalia katsella kengänkärkiä ja pitää pipo päässä. Yli viisikymppiselle se ei ole normaalia.

Onko nykynuorilla käytöstavat hakusessa?

– En tiedä, onko hakusessa, mutta he käyttäytyvät täysin eri tavalla kuin viisikymppiset. Ei ole tällaisessa työpaikassa normaalia, että istutaan ja räplätään kännykkää. Vaan jos tullaan tekemään töitä, niin silloin tehdään töitä. Kun on tauko, niin silloin voi tehdä, mitä huvittaa.

Saako töihin ottaa kännykän mukaan?

– Saa totta kai. Se tarkoittaa vain sitä, että jos tullaan leikkaamaan nurmikkoa, niin silloin leikataan nurmikkoa, eikä räplätä kännykkää koko päivää. Mutta ei me mikään poliisivaltio olla. Minun mielestäni yritysten kuuluu antaa nuorille mahdollisuus tutustua työelämään ja nähdä, mitä työpaikalla oleminen tarkoittaa.

Kuinka paljon nuorelle maksetaan?

– Maksamme ihan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Muistaakseni olemme maksaneet kesätyöntekijöille noin seitsemän euroa/tunti.

Hakemuksen lopussa pyydetään, ettei nuori lähetä asialle äitiään tai isäänsä. Miksi?

– Olen tätä yli 20 vuotta katsellut ja kyllä näitäkin tapauksia on ollut. Ei siinä sinänsä mitään pahaa ole, mutta se ei palvele nuoren etua. Ei se ainakaan aktivoi nuorta toimimaan, jos äiti menee järjestämään tälle kesätöitä. En voi ketään palkata, jos en tätä näe.

Kuinka pitkään teillä on vielä haku auki?

– Ensi viikon ajan katselen, kuka hakee ja sen jälkeen päätämme, kenet valitsemme.

Onko parempi soittaa vai tulla paikalle käymään?

– Parempi on tulla käymään. Näkemättä en ketään palkkaa.

Kuvailet ilmoituksessa ulkoista olemustasi. Minkä luontoisen pomon nuoret saavat?

– Hyvin helposti lähestyttävän ja epävirallisen. Meillä on matala kynnys ja näemme joka päivä. En istu missään norsunluutornissa.

Millaisia nuoria sinä olet tavannut kesätöissään? Onko nuorisolla käytöstavat hallussa vai räplätäänkö kännykkää alituiseen? Keskustele!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?