Työelämä

Ensin uima-altaaseen, sitten töihin – suomalaiset työntekijät saivat konttorin Thaimaan auringossa

Julkaistu:

Toimisto
Yhä useammalla suomalaisfirmalla on konttori Thaimaan auringon alla. Suomalaisten ohjelmistoyritysten Franticin ja Iwa-Labsin työntekijät nauttivat rennoista aamuista, hedelmäaamiaisista ja runsaasta valosta.
Uima-altaan reunan takana, kaukana alhaalla, häämöttää viidakko.

Allasta sanotaan infinity pooliksi, eli sen reuna päättyy tavallaan tyhjään. Ne ovat suosittuja maailman lomaresorteissa ja hotellien kattouima-altaissa. Suomessakin sellainen on, Jätkäsaaren uudessa tornihotellissa.

Tämä allas ei ole hotellissa, vaan Kimmo Savolaisen ja Matti Kauppisen toimistolla Rawain kukkuloilla. Rawai on Thaimaan suosikkilomakohteen Phuketin eteläkärki.

Savolainen ja Kauppinen ovat etätöissä. Kummankin perhe on myös toimistolla, ei käymässä vaan olemassa. Toimisto on perheiden koti sinä aikana, kun perheenjäsen on siellä töissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aamut alkavat rennosti: ensin mennään uimaan, sitten syödään aamiaisella tuoreita hedelmiä, ja sitten taas uimaan.

Sen jälkeen alkavat työt. Aamut voi välillä pyhittää nautiskelulle, sillä päivät ovat väkisin iltapainotteisia. Kun Thaimaassa on puolipäivä, talviaika Suomessa on aamuseitsemän.


Helsinkiläisen Frantic-ohjelmistoyrityksen työntekijät palailivat viime vuonna elokuisena keskipäivänä kesälomiltaan. Syksy oli edessä.

– Nautimme muutaman työkaverin kanssa Sinebrychoffin puistossa lounaasta ja lyhyen kesän vikoista lämpimistä päivistä, ohjelmistokehittäjä Sonja Jaakkola kertoo.

Monissa työpaikoissa Suomessa mietitään syksyisin enemmän tai vähemmän vakavissaan, voisiko töitä tehdä edes jonkin aikaa talvesta aurinkoisemmassa ja lämpimämmässä ilmastossa. Ajatus tuli Jaakkolan ja hänen työkaveriensa mieleen eikä jättänyt rauhaan.

– Siinä hetki harmiteltiin saapuvaa syksyä, kunnes päätettiin ottaa ohjat omiin käsiin ja ehdottaa johdolle etätoimistoa talveksi – ja läpihän se meni.

Läpimeno vaati työntekoa ja päättäväisyyttä. Työntekijät eivät marssineet ruokatunnilta pomon luokse lyömään nyrkkiä pöytään, vaan alkoivat kehittää suunnitelmaa. Muutama viikko idean heräämisestä he varasivat audienssin yhtiön johdon kanssa ja esittivät suunnitelmansa. Työnantaja perehtyi asiaan ja ilmoitti, että suunnitelma on hyvä, ei muuta kuin toimeksi.

Tilda Savolainen nukkuu, kuten hänellä usein on tapana. Hänellä on yllään paljon vaatteita siihen nähden, että ilma on lämmin. Siihen on hyvä syy: Savolaisen iho on erittäin herkkä auringolle. Erityisesti trooppisen auringon alla hän ei voi olla hetkeäkään ilman suojaa.

Harva suomalainen on viettänyt Thaimaassa lähes neljänneksen elämästään, mutta Savolainen on. Hänen nelikuukautisesta elämästään kolmisen viikkoa on kulunut tropiikin lämmössä Phuketissa. Lapsi nukkuu äitinsä Unni Pulliaisen sylissä isänsä toimistolla. Isä on töissä. Kimmo Savolainen lähettää sähköpostia Helsingin Ruoholahteen, työnantajansa toimistolle.

Pian on keskipäivä, ja Suomessa herätään harmaaseen ja koleaan aamuun. On joulukuu ja maa on Suomessa enimmäkseen paljaana.


Pari viikkoa sitten oli toisin: marraskuun loppu oli Etelä-Suomessakin yllättävän talvinen. Merivesi oli etelärannikon edustalla vielä lämmin, kun mantereen puolella ilma kylmeni pakkaselle. Etelätuuli painoi lämmintä ilmaa kylmän mantereen puolelle, jolloin se tiivistyi sadepilviksi ja satoi sankkana pyrynä maahan. Etelä-Helsinkiin kasaantui yhden yön aikana 30 sentin lumikerros.

Matti Kauppinen, Sonja Jaakkola ja muut Kimmo Savolaisen työkaverit olivat ihmeissään töihin kinosten läpi mennessään. Samaan aikaan Savolainen istui shortseissa uima-altaalla ja teki etäyhteydellä töitä. Merituuli puhalsi hänenkin toimistollaan. Sadekausi muuttuu Thaimaassa syksyllä tuuliseksi jaksoksi, ja Phuketin kukkuloille tuuli puhaltelee helposti.

Kuten samaan aikaan Etelä-Suomessa, Phuketissa mereltä puhaltava tuuli oli lämmin, mutta mittakaava oli toinen. Helsingissä merituuli toi rannoille kovemman luokan lumimyräkän, Thaimaassa se vilvoittaa ilmaa jopa harhauttavasti. Aurinkosuojauksen on syytä olla kunnossa. Siksi Tilda Savolaisella on auringolta suojaavaksi tehty uima-asu ulkona oloa varten.


– Tämähän on hyvää!

Kimmo Savolainen maistaa ensimmäisen kerran tuoretta kookosta, jonka hän osti läheisen kylän hedelmäkojusta. Hän halusi kokeilla kookoksen tilaamista thain kielellä.

– Ma phrao kap, hän totesi myyjälle, ja tämä ojensi hymyillen hedelmän. Hyvin meni, vaikka thain kielessä tärkeä intonaatio todennäköisesti ei aivan osunut kohdalleen.

Thaimaa ei etätyöpaikkana ole kaikkein helpoin, ei yhtiöille eikä työntekijöille. Hallinnollisissa asioissa on haasteensa työnantajille, ja yleinen elämänmeno on erilainen kuin Suomessa ja Euroopassa. Maa on kuitenkin suomalaisten suuri suosikki lomakohteena, eikä Frantic ole ainoa suomalainen yhtiö, joka on järjestänyt työntekijöilleen etätyömahdollisuuden ulkomaille. Ainakin kourallinen suomalaisia yrityksiä on järjestänyt työntekijöilleen toimitilat muun muassa Espanjasta ja Thaimaasta.


Espoolainen Rami Korhonen perusti kolmen kaverinsa kanssa kymmenisen vuotta sitten ohjelmistoritys Iwa-Labsin, joka alkoi kasvaa lupaavasti. Korhonen on viihtynyt lomillaan Thaimaassa vuosikaudet, mutta nykyään hän voi tehdä siellä töitäkin.

Nyt Korhonen on Etelä-Thaimaan rauhallisella lomasaarella Koh Lantalla. Hän saapui edellispäivänä Phuketista.

– Siellä on firman kesämökki, Korhonen naurahtaa.

Hän kutsuu ”mökkiä” myös firman majaksi. Se viittaa vanhaan suomalaiseen yritysperinteeseen, jossa tärkeällä yhtiöllä on maja Lapin tuntureilla tai ainakin etelämpänä vaaroilla. Korhosen yhtiöllä on ”mökki” historiallisen Phuket Townin laitamilla. Se on tarkoitettu lomanviettopaikaksi yhtiön 42:lle suomalaiselle ja thaimaalaiselle työntekijälle, joiden toimisto sijaitsee Koillis-Thaimaan Khon Kaenissa. Iwa-Labs perusti Thaimaan-toimistonsa sinne kolme vuotta sitten.


Kun ulkomainen yritys pystyttää toimistoa Thaimaahan, papereita saa yleensä aluksi pyöritellä loputtomiin, ja niitä on satoja. Paperinpyörittelyä aiheuttavat niin toimiston ylläpitämiseen kuin työntekijöiden työlupiin liittyvät asiat. Thaimaalaiset viranomaiset pitävät leimoista.

Iwa Labs pyrki ja pääsi mukaan Thaimaan valtion yritysohjelmaan. Se tarkoitti verohelpotuksia ja etenkin apua työlupien saannissa.

– Verohelpotuksista meille ei ole hyötyä, kun Thaimaassa meillä ei ole tuotantoa vaan ohjelmistokehittämistä, kertoo Iwa Labsin Thaimaan maajohtaja Jussi Virtanen.

Sen sijaan työlupien järjestyminen helposti oli ratkaisevaa yrityksen Thaimaahan tulossa.

– Muuten emme olisi täällä.

Yritys- ja työluvat ovat voimassa ainoastaan Khon Kaenin läänissä. Korhonen ja hänen kumppaninsa eivät ole aikeissa laajentaa toimintaa muualle maahan. Phuketin kesämökki riittää. Se on varattuna työntekijöille neljän kuukauden ajan.

Kimmo Savolaisen perhe on lähdössä seuraavana päivänä Suomeen. Edellinen lähti aamulla, ja edellisenä päivänä tuli Matti Kauppisen perhe. Iltapäivällä on tulossa vielä toinen.

Vaihtuvuus on vilkasta, ja makuuhuoneita lukuun ottamatta tilat ovat yhteisiä. Unni Pulliainen ja Matti Kauppisen vaimo Anastasia Tuomi sanovat, että sosiaalinen luonne on tarpeen näissä oloissa. Pulliaisella on asiasta vahva käytännön kokemus, ja Tuomi totuttelee hiljalleen.

– Aika härdelli täällä on usein, mutta kyllä sen aina saa jotenkin toimimaan, Pulliainen sanoo.

Franticin työntekijöistä halukkaat saivat lähteä Thaimaahan. Suomen-toimisto on normaalisti auki vuoden ympäri ja työt siellä pyörivät normaalisti.

– Valon määrä ja lämpö, Savolainen luettelee etätyöpaikan etuja.

Hän uskoo, että auringon aikaansaama energia riittää töissäkin pitkälle kevääseen.

Pulliaisella on mielessä myös toinen etu.

– Vaikka Kimmo tekee töitä täällä usein iltaan asti, voimme olla hänen kanssaan ja välillä tehdä asioita yhdessä päivälläkin, vaikka käydä retkillä, Pulliainen sanoo.

– Yhteistä aikaa on enemmän kuin kotona.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt