Työttömät kertovat nyt Ylelle, miksi eivät ole töissä: ”Hakijoita on liikaa”

Työlle ei nyrpistellä nenää – sillä halutaan tulla toimeen.

Ylen kyselyyn vastasi 1339 työtöntä.

21.11.2016 5:18

Yle on teettänyt mittavan kyselytutkimuksen työttömyydestä. Vastaajista puolet kertoi kokevansa työttömyytensä syyksi sen, että hakijoita on runsaasti ja avoimia työpaikkoja liian vähän.

– Jos toimistosihteerin osa-aikaiseen työhön on yli kaksisataa hakemusta, niin ei voi kuin todeta, että hakijoita on liikaa, alemman korkeakoulutuksen saanut henkilö sanoo.

Kyselyyn vastasi 1 339 ihmistä. Vastaajilta kysyttiin tarkkaan ottaen näin: Jos et saa töitä, vaikka omalla alallasi olisi avoimia työpaikkoja, mistä se mielestäsi johtuu?

Korkea ikä ja työpaikan sijainti nousivat merkittäviksi esteiksi työnsaannille. Muita keskeisiä syitä olivat työn huonoihin ehtoihin liittyvät seikat: nollatuntisopimukset, pelkkä provisiopalkka ja tai palkaton työ.

Tutkimukseen vastanneen levyseppähitsaajan mielestä julkisessa työttömyyskeskustelussa unohdetaan palkan tärkeys.

– Ei yksikään siivoojaa, hitsaaja tai koneenkäyttäjä pyöräile joka aamu naama jäässä pakkastuiskussa töihin siksi, että se olisi hauskaa, vaan palkan takia.

PALKATON työ ja työharjoittelut koettiin laajalti ongelmiksi.

– En voi ottaa vastaan palkatonta harjoittelua, sillä jollakin rahallahan on elettävä, filosofian maisteri kertoo.

Ylen mukaan avoimista vastauksista huokuu nöyrä asenne. Työlle ei nyrpistellä nenää – sillä halutaan tulla toimeen. Palkallakin voi kuitenkin olla mahdoton elää.

– Jos työtä on tarjolla 0–4 tuntia viikossa, on selvää, että palkalla ei pärjää, maisteri kertoo.

– Palkkaa pitää saada sen verran, että kuluineen jää saman verran kuin peruspäivärahasta, kirjoittaa puolestaan fyysikko.

Työttömille on suunniteltu vapaaehtoistöitä. Katso alla olevalta videolta, miten suomalaiset reagoivat aiheeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?