Suomen vähiten tienaavien asuinalue löytyy Kehä III:n sisäpuolelta – ”Kaupan kassalla voi todeta paljonkin”

Suomen keskimäärin vähiten ja eniten tienaavat asuvat Espoossa naapureina

18.10.2016 19:37

Ilta-Sanomat selvitti, millä postinumeroalueilla Suomessa tienataan vähiten. Todella selkeä ykkönen tutkimuksessa oli teekkareistaan tunnettu Espoon Otaniemi, jossa suurin osa asukkaista on opiskelijoita. Siellä tupsulakeille käteen jää mediaanina reilusti alle 11 000 euroa vuodessa.

Suomen eniten tienaavien asuinalue löytyy heti Otaniemen naapurista. Tien toisella puolella, Espoon Westendissä asukkaat saavat mediaanituloa käteen yli kolminkertaisesti otaniemeläisiin verrattuna.

Eniten ja vähiten tienaavat alueet ovat vierekkäin. Etualalla köyhä Otaniemi, taustalla siintää suurituloinen Westend.

Kakkosena vähiten tienaavien listalla ovat pohjoispudasjärveläiset. Kokkokylän asukkaiden nettona käteen jäävä raha on silti jo yli 1 400 euroa parempi kuin espoolaisopiskelijoilla. Muut kymmenen aluetta, joissa asukkaat joutuvat elämään alle 12 800 eurolla koko vuoden, ovat pitkin Suomea aivan etelästä Lemmenjoelle.

Tuloerot alueiden sisällä ovat usein suuret, mutta alueiden keskinäiset mediaanilukujen erot ovat yllättävän pieniä: nettona aivan vähiten ansaitsevien alueiden ero kaikista eniten tienaaviin on vain tuplat. Esimerkiksi Ilomantsin Tyrjänsaaren nettotulot, 13 646 euroa, ovat vähiten tienaavien alueiden sijalla 40. Tuplaamalla tuon summan olisi ohittanut lähes 3 000 aluetta ja olisi jo Suomen eniten ansaitsevien alueiden joukossa samalla sijalla 40, juuri ennen Helsingin Kaivopuistoa ja Ullanlinnaa.

Suurin syy tilastoon on luonnollinen: nettotulojen tuplaaminen vaatii huomattavasti suurempaa bruttotulojen kasvattamista.

Aron Schulman opiskelee diplomi-insinööriksi.

IS:n selvityksen ääripäät kohtaavat Espoon Otaniemessä ja Westendissä. Otaniemi oli vähiten tienaavien alue ja Westend taas parhaiten tienaavien. IS kyseli Otaniemessä ihmisten tuntemuksia tästä tilanteesta.

19-vuotias Aron Schulman tuntee hyvin Espoon monipuoliset kasvot. Hän opiskelee Otaniemessä.

– Opiskelen bioinformaatioteknologiaa. Olen opintojeni alussa, hän kertoo

Hänelle ei ole yllätys, että Suomen keskimäärin vähiten ja eniten tienaavat asuvat tutkimuksen mukaan Espoossa naapureina.

– Voin ehdottomasti vaikuttaa omaan tilanteeseeni myös tässä tulotasotutkimuksen tapauksessa, sillä diplomi-insinööriksi valmistuttuani hyvin työllistymällä asiat voivat muuttua, hän kertoo.

 

Sara Strömmer on töissä kaupassa. Hänelle Espoon eri alueiden erot näkyvät päivittäin,

– Ulkoisesti eri kaupunginosien erot eivät juuri näy Espoossa, mutta kaupan kassalla voin jo todeta paljonkin. Nuori opiskelija saattaa ostaa Otaniemessä vaikkapa yhden maitorahkan ja banaanin. Vähän matkan päässä eniten tienaavien alueisiin kuuluvan Lehtisaaren asiakas lataa hihnalle usein paljon kalliimmat ostokset, hän pohtii.

Allyana Thomas on lähtöisin Brooklynista New Yorkista. Hän on ollut jo useita vuosia töissä Suomessa.

– Kun alun perin tulin Suomeen ajattelin, että kun pääsen Espooseen töihin, kuulen paljon ruotsia ja olen ehkäpä lähinnä vain rikkaiden joukossa. Nyt kuvani Espoosta on monipuolistunut eikä minulla ole oikeastaan kuin hyvää sanottavaa

Yhdysvalloista Suomeen tullut Thomas arvioi, että Suomi on ylipäätään turvallinen maa eivätkä alueiden erot ole suuret. Hän on lähtöisin Brooklynista, jossa eri alueiden väliset erot ovat suuret.

– Nyt asun Helsingissä ja käyn töissä Espoossa. Täällä Suomessa on turvallista ja mukavaa. Voin luottaa ihmisiin, olinpa missä päin Espoota tai Helsinkiä tahansa, hän korostaa.

– Suomessa pärjää ja tienaa hyvin, jos on valmis tekemään ahkerasti töitä, hän painottaa.

Sara Strömmer

Alla olevasta taulukosta näet nettotulot kaikilla Suomen postinumeroalueilla. Jos jättitaulukko ei aukea, näet top-10-listat täältä.

Allyana Thomas pitää Espoota turvallisena työssäkäyntipaikkana.

Näin tutkittiin

Näin tutkittiin

IS VERTAILI kaikkia Suomen postinumeroalueita asukkaiden käytettävissä olevien tulojen perusteella. Kaikki 3 036 postinumeroaluetta poimittiin Tilastokeskuksen avoimesta Paavo-palvelusta. Tiedot ovat vuodelta 2013.

TILASTOISTA poistettiin alueet, joilla asuu alle 30 asukasta. Tuloksi valittiin nettotulo, josta on siis poistettu verot ja muut pakolliset kulut paitsi mahdollinen kirkollisvero. Tulot sisältävät palkat ja myös mahdolliset yritystulot.

BRUTTOTULOISTA on mahdollisesti vähennetty myös osa kotitalouksien välisistä tulonsiirroista (mm. toisen puolesta maksetut laskut tai opiskelua varten annetut rahat).

LUKU on nettotulon mediaani eli postinumeroalueen tulojärjestyksessä keskimmäisen asukkaan käteen jäävä eurosumma vuodessa. Nettotulo on kuvaavampi kuin keskiarvotilasto, jota yksikin vaikkapa miljoonia tai puhtaan nollan tienaava heilauttaa voimakkaasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?