Analyytikko: Nokian irtisanomiset eivät pääty tähän - Työelämä - Ilta-Sanomat

Analyytikko: Nokian irtisanomiset eivät pääty tähän

Nokialla on tarve tehostaa toimintaansa jatkossakin, sanoo Inderesin analyytikko Mikael Rautanen. Koko alalla tarvitaan jatkossa entistä vähemmän työvoimaa.

NOkian toimitusjohtaja Rajeev Suri ojensi Alcatel-Lucentin toimitusjohtaja Michel Combesille vettä Pariisissa vuosi sitten huhtikuussa ­

8.4.2016 11:03 | Päivitetty 8.4.2016 11:35

Nokia ilmoitti keskiviikkona, miten se alkaa toteuttaa 900 miljoonan säästöohjelmaansa. Yhtiö leikkaa uutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan jopa 10000–15000 työpaikkaa maailmanlaajuisesti.

Yhtiön pääkonttori säilyy Suomessa, mutta Nokian ostaman Alcatel-Lucentin kotimaassa Ranskassa tehdään merkittäviä panostuksia tuotekehitykseen.

– Isossa kuvassa tuotekehitystä keskitetään Ranskaan ja siellä karsitaan pääkonttoritoiminnoista. Suomessa ja Saksassa puolestaan vähennetään tuotekehitystä, sanoo Inderesin analyytikko Mikael Rautanen.

Nokia on sitoutunut säilyttämään Ranskassa 4200 työpaikkaa vähintään kahden vuoden ajan. Toisaalta yhtiön 900 miljoonan euron säästöohjelman on määrä toteutua vuoteen 2018 mennessä. Tämä on herättänyt spekulaatioita siitä, voisiko Ranskassa olla luvassa jättipotkut kahden vuoden kuluttua.

Rautanen on varovainen tällaisten spekulaatioiden suhteen. Hänen mukaansa asetelma nähdään virheellisesti Suomi–Ranska-maatotteluna. Leikkausten kohdistukset eivät tapahdu sattumalta.

Melkein koko Nokian tuotepaletti on päällekkäinen entisen Alcatel-Lucentin tarjonnan kanssa, kun puolestaan kaksi kolmannesta Alcatel-Lucentin liiketoiminnasta ei ole päällekkäistä Nokian kanssa.

– Irtisanomisille on siis suurempi paine Nokian puolella, Rautanen toteaa.

Analyytikko uskoo, että Nokian vähennykset eivät pääty tähän. Tehostamistarve jatkuu myös tämän irtisanomiskierroksen jälkeen.

– Tarve tehostaa toimintaa on tällä alalla jatkuvaa, ei kertaluontoista. Se pitää vain hyväksyä, Rautanen sanoo.

Analyytikko huomauttaa, että Ericssonilla on käynnissä samanlainen säästöohjelma. Ruotsalaisyhtiöllä ei kuitenkaan ole samanlaista fuusion jälkeistä päällekkäisyyksien karsimista kuten Nokialla.

Uutta väkeä uusille alueille

Toisaalta on oletettavissa, että Nokia palkkaa uutta väkeä uusille liiketoiminta-alueilleen. Nokia satsaa tällä hetkellä vahvasti terveysteknologiaan ja esineiden internetiin.

– Teknologiabisneksessä joudutaan koko ajan panostamaan uusiin teknologioihin ja samaan aikaan tehostamaan hiipuvien legacy-tuotteiden puolella, Rautanen selittää.

– Toisaalla tarvitsee rekrytoida, toisaalla tehostaa. Näin tekee melkein yhtiö kuin yhtiö.

Pitkällä aikavälillä on meneillään muutos, jossa koko alasta tulee vähemmän työvoimavaltainen, Rautanen huomauttaa. 5–10 vuoden aikana monet, tällä hetkellä ihmisten hoitamat tehtävät, voidaan automatisoida ohjelmistoilla. Irtisanomisia on siis luvassa jatkossakin.

Juttuun korjattu klo 11.27 tieto Ranskassa säilytettävien työpaikkojen määrästä. Lisäksi tarkennettu jutun alussa, että arvio vähennettävien työpaikkojen määrästä perustuu uutistoimisto Bloombergin tietoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?