Stephen Elop teki Nokialle myös hyvää

Stephen Elop teki Nokian toimitusjohtajana paljon virheitä, mutta onnistui myös monessa asiassa, väittää tuore Elopin kautta Nokiassa käsittelevä kirja. Operaatio Elop -kirjan mukaan Elop ei ollut Troijan hevonen.

7.10.2014 10:00 | Päivitetty 6.10.2014 16:43

Puhelinvalmistaja Nokian markkina-arvo laski Stephen Elopin toimitusjohtajakaudella 18 miljoonaa euroa – joka päivä.

Hänen aloittaessaan tehtävässään Nokian älypuhelinmyynti oli jopa kasvussa. Pian Nokian ylpeys, matkapuhelinyksikkö, tuotti noin kolmen vuoden ajan tappiota.

Pekka Nykäsen ja Merina Salmisen tänään julkistettu kirja Operaatio Elop käy läpi Elopin ja Nokian virheet tunnollisesti. Kirjaa varten on haastateltu yli sataa henkilöä, joista suuri osa oli työskennellyt Nokialla.

Kirjoittajien mukaan Elopin ehkä pahin virhe oli helmikuussa 2011 työntekijöille lähetetty Palava öljylautta -viesti, joka pian vuoti julkisuuteen. Elopin mukaan Symbian-järjestelmä oli kuin palava öljylautta, joka Nokian oli jätettävä tai kuoltava sen tuhoutuessa.

Muutamaa päivää myöhemmin Elop ja Microsoftin silloinen toimitusjohtaja Steve Ballmer kertoivat, että Nokia siirtyy käyttämään älypuhelimissaan Microsoftin Windows Phone -käyttöjärjestelmää. Elop ilmoitti lisäksi, että Nokia lopettaa Symbian-käyttöjärjestelmän muutaman vuoden kuluessa.

Elop teki ilmoituksensa omin päin, ja se yllätti myös Nokian hallituksen. Tieto Symbian-puhelimista luopumisesta lopetti niiden myynnin lähes samantien. Puhelimien jälleenmyyjiä eivät enää kiinnostaneet vanhentuvat laitteet, ja he purkivat sopimuksiaan. Ilmoitukset veivät innon myös Nokian omalta myyntiväeltä

Kirja antaa kuitenkin Elopille myös synninpäästön. Elop teki paljon virheitä ja hän oli väärä valinta Nokian toimitusjohtajaksi.

Elop teki kuitenkin parhaansa ja onnistui monessa asiassa. Hän ymmärsi hyvin lyhyessä ajassa Nokian tilanteen vakavuuden. Palava öljylautta -viesti tiivisti monen nokialaisen mielestä tilanteen hyvin – ainoastaan sen julkaiseminen oli virhe.

Elop myös kuunteli Nokian tuotekehittäjiä ja työntekijöitä, toisin kuin edeltäjänsä Olli-Pekka Kallasvuo ja Jorma Ollila, joita Nokian työntekijät pitivät etäisinä. Elop sen sijaan korjasi Nokian hierarkkista kulttuuria. Useat haastateltavat muistavat Elopin vastanneen sähköposteihin nopeasti ja henkilökohtaisesti lähes vuorokauden ympäri. Elopin kanssa töitä tehneet sanovat hänen tehneen töitä kuin kone, ja hän oli monien mukaan ahkerin heidän tuntemansa ihminen.

Vaikka syvenevät tappiot ja joukkoirtisanomiset lannistivat Nokia-hengen, Elop onnistui – ainakin aluksi – aidosti innostamaan nokialaisia.

Kirjoittajien mukaan Nokia ja Elop hoitivat irtisanomiset esimerkillisesti – ainakin verrattuna yhdysvaltalaisiin pörssiyhtiöihin tai kiinalaisiin hikipajoihin. Elop tuki välittömästi ideaa Bridge-ohjelmasta, jolla tuettiin Nokiasta lähtijöitä muun muassa uuden yrityksen perustamisessa.

Yksi esimerkki tuesta oli Meego-kehittäjien perustama Jolla, joka sai alkurahat Bridge-ohjelmasta. Nokia olisi ehkä voinut kieltää yhtiön perustamisen vetoamalla kilpailupykäliin. Sen sijaan Jolla-yrittäjiä rohkaistiin.

Kirjoittajat tyrmäävät myös väitteen, jonka mukaan Elop oli niin sanottu Troijan hevonen, jonka tehtävänä oli järjestää Nokia myyntikuntoon. Elop olisi voinut romuttaa Nokian arvon paljon vähemmällä työmäärällä. Microsoft tai Elop eivät myöskään vaikuttaneet tapaan, jolla Elop valittiin Nokian johtoon. Elop ei ollut myöskään mukana neuvotteluissa Nokian matkapuhelinyksikön myynnistä Microsoftille. 

Paljon kohutun palkkiosopimuksenkin perusteella Elop olisi ansainnut paljon enemmän, jos Nokia olisi menestynyt.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?