Mozillan Brendan Eich väisti kysymykset homoliitoista - Työelämä - Ilta-Sanomat

Mozilla-pomo väisti kysymyksen homoliittojen vastustamisesta – kehittäjä yhä käärmeissään

Brendan Eich antaa Cnetin haastattelussa ymmärtää, ettei hän ole muuttanut kielteistä kantaansa homoavioliittoihin. Sovelluskehittäjä on hyvin pettynyt.

3.4.2014 15:13 | Päivitetty 3.4.2014 15:12

Mozillan uusi pääjohtaja Brendan Eich tunnetaan maailmalla nyt lähes pelkästään siitä, että hän tuki rahallisesti homoavioliittojen kieltämistä Kaliforniassa vuonna 2008 – vaikka hän on myös muun muassa kehittänyt erittäin käytetyn JavaScript-kielen.

Eich puhui homoliittokohusta Cnetin haastattelussa – paitsi, että hän jätti vastaamatta kiinnostavimpaan kysymykseen, tukisiko hän edelleen homoliittoja vastustavaa lakialoitetta rahallisesti.

– En ollut ajatellut sitä. Se vaikuttaa haudatulta asialta. En halua vastata hypoteettisiin kysymyksiin. Henkilökohtaisten näkemysten erottaminen on tässä avain. Kohtaamamme uhka ei kohdistu minuun tai maineeseeni, vaan Mozillaan, Eich vastasi Cnetille.Jätetään mielipiteet ovelle

Eichin perusajatus on, että kenenkään omilla näkemyksillä ei pitäisi olla Mozillassa väliä, koska ne tulisi joka tapauksessa "jättää ovelle". Muuten vaarana on ihmisten luokittelu ja silloin Mozilla kärsii.

Omat henkilökohtaiset ajatukset ja mielipiteet ovat yksi asia. Mutta monien mielestä Eich meni liian pitkälle, kun hän aktiivisesti tuki rahalla homoliittojen kieltämistä.

Yksi äänekkäimmistä arvostelijoista on homoseksuaali ohjelmistokehittäjä Hampton Catlin, jonka kanssa Eich sanoi sittemmin käyneensä hedelmällisen keskustelun. Mutta Catlin ei ole vaikuttunut luettuaan Eichin haastattelun.

– Hän väisti kysymyksen siitä, [tekisikö hän uudestaan sen, mitä teki vuonna 2008], mikä saa minut uskomaan, että hän on täysin haluton tuntemaan empatiaa meitä kohtaan, jotka kärsivät [nyt kumotun] lain alaisuudessa, Catlin sanoi Cnetille.

Brendan Eich saattoi antaa vihiä nykyisestä kannastaan, kun hän korosti, ettei ole hänen tai Mozillan integriteetin hyväksi, jos mielipiteitä painostetaan muuttamaan.

Eich ei ole eroamassa, vaikka hänen nimityksestään syntyneet protestit ovat levinneet jopa netin deittipalveluihin. Tosin kyseinen palvelu OKCupid on nyt lopettanut Firefoxin käyttäjille kohdistamansa kampanjan Eichiä vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?