Edward Snowden on tullut julkisuuteen omasta pyynnöstään. Vakoiluhankkeiden paljastukset aloittanut The Guardian -lehti on julkaissut hänestä pitkän haastatteluartikkelin.
Viime päivinä on käynyt ilmi, että Yhdysvaltojen elektronisen vakoilun organisaatio NSA kerää teletietoja esimerkiksi jättioperaattori Verizonin kaikista puheluista. Lisäksi julkisuuteen vuodettiin tietoja NSA:n Prism-hankkeesta, jossa kerätään tietoja Googlen, Facebookin, Microsoftin, Applen ja muiden nettijättien järjestelmistä.
Snowden on ilmeisesti näiden vuotojen takana. Hän on aiemmin työskennellyt CIA:lla. Ennen vuotoa hän työskenteli NSA:lle puolustusteollisuuden alihankkijan Booz Allen Hamilton -yhtiön palveluksessa.
”Yhdysvallat tuhoaayksityisyyden”
Snowden kertoo, että hän on viettänyt hyvin mukavaa elämää. Siihen kuului noin 150 000 euron vuosipalkka ja vakaa ura.
– Olen valmis uhraamaan sen kaiken, sillä en pysty hyvällä omalla tunnolla sallimaan, kun Yhdysvaltojen hallinto tuhoaa yksityisyyden, internetin vapauden ja ihmisten perusoikeudet ympäri maailmaa tällä valtavalla tiedustelukoneistolla, jota he salaa rakentavat, hän selittää Guardianille.
Snowden on toiminut pitkään Yhdysvaltojen tiedustelukoneiston palveluksessa. Hän kertoo, että hänen asenteensa alkoi muuttua CIA:n komennuksella Sveitsin Genevessä.
Hän kuvailee, miten CIA yritti saada sveitsiläisen pankkiirin tiedonantajakseen. Siinä onnistuttiin hankkeella, jossa pankkiiri saatiin ensin juovuksiin, ja sitten häntä kannustettiin ajamaan autolla kotiin. Kun pankkiiri jäi kiinni rattijuopumuksesta, CIA:n agentti tarjosi hänelle apua. Pankkiirista tuli myöhemmin CIA:n tiedonantaja.
Snowden kertoo, että hänen näkemyksensä CIA:n ja laajemminkin Yhdysvaltojen hallinnon toimista ja vaikutuksista maailmaan on se, että niillä saadaan aikaiseksi paljon enemmän vahinkoa kuin hyötyä.
NSA:n toimet julki, ennenkuin peruuttamatonta
Myöhempi työskentely NSA:n palveluksessa paljasti, miten kaiken kattavaa sen harjoittama tiedustelutoiminta on. Snowdenin mukaan NSA:n tavoite on saada tietoonsa kaikki viestintä ja kaikentyyppinen toiminta koko maailmassa.
Snowden päätteli, että NSA:n ote maailman tietoliikenteen valvonnasta olisi pian peruuttamattoman vahva. Niinpä hän päätti toimia ja paljastaa NSA:n hankkeita. Snowden toivoo, että paljastukset saisivat aikaan muutoksen.
Snowden pakoilee Yhdysvaltojen hallintoa hotellihuoneessa Hongkongissa. Hän myöntää tulevaisuutensa olevan epävarma. Hänen toiveensa on, että oman henkilöllisyytensä paljastaminen ja asian julkisuus toisi jonkinlaista turvaa Yhdysvaltojen toimia vastaan.