Teknologiateollisuuden lakko päättyi, uusi lakko uhkaa - Työelämä - Ilta-Sanomat

Teknologiateollisuutta uhkaa ylempien toimihenkilöiden lakko

Teknologiateollisuuden perjantaina alkanut lakko päättyi ja työntekijät ovat alkaneet palata työpaikoilleen. Ylempien toimihenkilöiden lakonuhka on edelleen voimassa.

25.10.2011 10:49 | Päivitetty 25.10.2011 10:54

Teknologiateollisuuden perjantaina alkanut lakko päättyi maanantaina. Lakossa olevat Metalliliiton ja Ammattiliitto Pron jäsenet ovat alkaneet palata töihin.

Kaikkiaan noin 25 000 metallin työntekijän ja toimihenkilön on palattava työpaikoilleen viimeistään keskiviikkona iltapäivällä.

Teknologiateollisuutta uhkaa edelleen ylempien toimihenkilöiden lakko. YTN:n ja Teknologiateollisuus ry:n välistä työriitaa ei ole vielä sovittu. YTN odottaa kutsua valtakunnansovittelijan toimistoon.

YTN:n lakko uhkaa alkaa ensi viikon tiistaina eli 1. marraskuuta. Lakko uhkaa suuria yrityksiä.

YTN:n lakko uhkaa laajeta 7. marraskuuta 40 uuteen yritykseen ellei sopua ole sitä ennen löytynyt.

Paikallisilletäysi perälauta

Metalliliitto, Ammattiliitto Pro ja Teknologiateollisuus hyväksyivät maanantai-iltana valtakunnansovittelija Esa Longan esityksen.

Uusi sopimus on kaksivuotinen. Sopimuskausi alkaa takautuvasti 1. lokakuuta ja päättyy 2013 lokakuun lopussa. Puitteiltaan sopimus on keskusjärjestöjen sopiman raamin mukainen.

Suurimmat kiistakysymykset liittyivät palkkoihin ja koulutuspäiviin.

Pron mukaan sopimus edellyttää, että luottamusmies ja työnantaja aloittavat työpaikoilla neuvottelut palkankorotuksen suuruudesta, ajankohdasta ja toteutuksesta.

Jos ratkaisu ei synnyt joulukuun puoleenväliin mennessä, henkilöstölle maksetaan taannehtivasti lokakuusta alkaen 2,4 prosentin korostus. Korotus koostuu 1,6 prosentin yleiskorotuksesta ja 0,8 prosentin paikallisesta erästä.

Jos näinkään ei sovita, erä jaetaan kaikille yleiskorotuksena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?