Tämän takia Steve Jobs käytti mustaa poolopaitaa - Työelämä - Ilta-Sanomat

Tämän takia Steve Jobs käytti mustaa poolopaitaa

Applen viime viikolla menehtynyt pääjohtaja Steve Jobs paljastaa pian ilmestyvässä elämänkerrassaan, miksi hän päätyi käyttämään jatkuvasti mustaa poolopaitaa.

13.10.2011 9:44 | Päivitetty 13.10.2011 9:44

Steve Jobsin mustasta poolopaidasta ja kauhtuneista Levi's 501 -farmareista on muodostunut maailman tunnistettavin johtajan univormu. Asuvalinnan taustalla on kuitenkin epäonnistunut hanke Applen työntekijöiden yhdenmukaisesta vaatettamisesta, kertoo Jobs kahden viikon kuluttua ilmestyvässä elämänkerrassaan.

Verkkolehti Gawker julkaisi otteen Walter Isaacsonin Steve Jobs -kirjasta.

Vieraillessaan Japanissa 80-luvun alussa Jobs kysyi Sonyn hallituksen puheenjohtaja Akio Moritalta, miksi kaikki yhtiön työntekijät pukeutuivat univormuun. Moritan mukaan japanilaisilla ei sodan jälkeen juuri ollut vaatteita, joten yritysten piti antaa työntekijöilleen jotain päällepantavaa. Vuosien mittaan asuista kehittyi kullekin yrityksen oma tyyli, joka yhdisti työntekijöitä ja yritystä.

– Päätin, että haluan tuollaista yhdistymistä myös Applelle, kertoi Jobs Isaacsonille.

Sonylle asut oli suunnitellut japanilainen Issey Miyake. Työasun takki oli valmistettu nylonista ja hihat irrottamalla siitä sai myös liivin. Jobs soitti Miyakelle ja pyysi tätä suunnittelemaan liivin Applelle.

– Palatessani minulla oli mukana muutamia mallikappaleita ja kerroin kaikille, että olisi mahtavaa jos me kaikki käyttäisimme tällaisia liivejä. Oh man, miten he buuasivat minut lavalta. Kaikki vihasivat ideaani, Jobs muistelee.

Jobs ei kuitenkaan luopunut univormuideastaan täysin. Hän halusi itselleen työasun, koska se olisi käytännöllinen ja koska se ilmaisisi yksilöllistä tyyliä.

– Joten pyysin Isseytä valmistamaan minulle muutamia hänen mustia poolopaitojaan, joista pidin. Hän teki niitä varmaan sata.

Jobs myös esitteli vaatekaappinsa poolopaitapinoja hämmästyneelle elämänkerturilleen.

– Näitä minä käytän. Minulla on niitä tarpeeksi loppuelämäkseni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?