Rikkoi salassapitokäytäntöjä - Työelämä - Ilta-Sanomat

Nokian uutuudella otettujen kuvien jakaminen toi potkut

Se, mikä on salaista, riippuu yrityksestä. Matkapuhelinvalmistaja Nokia on esimerkiksi tarkka yhtiön uusilla puhelimilla näpsityistä valokuvista. Kuvien jakaminen netissä rikkoo Nokian sääntöjä.

22.5.2009 13:11 | Päivitetty 22.5.2009 13:11

Vappuaattona Nokia erotti yhtiön strategian parissa työskennelleen analyytikon kaksi viikkoa ennen tämän työsuhteen päättymistä.

Syy: Nokian perässä Suomeen saapunut Nicholas myönsi lähettäneensä valokuvia suosittuun teknologiablogiin. Kuvat oli otettu helmikuussa julkaistulla puhelinmallilla, jonka on tarkoitus tulla myyntiin huhti–kesäkuussa.

Erikoisen tapauksesta tekee se, että muita samalla puhelinmallilla otettuja valokuvia voi löytää esimerkiksi kuviin keskittyneestä Flickr-verkkopalvelusta. Kuvia tutkimalla voi yrittää tehdä päätelmiä kännykästä löytyvän kameran teknisistä ominaisuuksista.

”Koominen tragedia”

Potkut saanut Nicholas haluaa tehdä yhden asian selväksi heti kättelyssä: hän ei ole katkera.

– Arvostan tietenkin Nokiaa yhä yhtiönä, Nicholas sanoo.

Nicholas itse pitää potkujaan ”koomisena tragediana”.

Mutta palataan ajassa hetki taaksepäin. Vielä marraskuussa 2006 Nicholas asui Teksasissa Yhdysvalloissa. Hän oli innostunut matkapuhelimista ja päätti perustaa blogin. Se keskittyi Nokian puhelimiin.

– Olen aina pitänyt Nokian puhelimista, mutta netissä ei ollut yhtään pelkästään Nokia-puhelimiin keskittynyttä blogia, Nicholas kertoo.

Blogi otettiin vastaan hyvin, ja nuorukainen innostui. Seuraavassa kesäkuussa suosittu yhdysvaltalainen matkapuhelinblogi palkkasi Nicholaksen kirjoittajakseen. Heinäkuussa 2007 Nicholas pakkasi tavaransa ja muutti Nokian perässä Suomeen.

– Tarkoituksenani oli työskennellä täältä käsin. Halusin päästä joskus töihin Nokialle, Nicholas kertoo.

Nicholas kirjoitti blogiin juttuja Nokiasta ja yritti kiinnittää yhtiön huomion. Maaliskuussa 2008 tärppäsi: Nicholas palkattiin ulkopuolisena työntekijänä markkinoimaan Nokian puhelimissa käytettävää S60-sovellusalustaa.

Määräaikainen sopimus sujui hyvin ja Nicholas sai määräaikaisen analyytikon paikan corporate strategy -yksikössä. Sopimusta jakettiin sen päätyttyä.

Pyyntö ei tuntunut kohtuuttomalta

Maaliskuun lopussa Nicholas sai käsiinsä N86-puhelimen prototyypin osana Nokian sisäistä TRUE-testiohjelmaa.

Nokia julkisti N86-puhelimen Barcelonan Mobile World Congress -messuilla helmikuussa sen jälkeen, kun tiedot kahdeksan megapikselin kameralla varustetusta puhelimesta olivat päätyneet nettiin vahingossa.

Nicholaksen vastuulla oli testata Ovi-palveluiden toimintaa puhelimessa. Ovi-palveluiden testaamisen ohella Nicholas lähetti puhelimella ottamiaan valokuvia Twitter-verkkopalveluun.

Huhtikuussa ulkomaisen teknologiablogin kirjoittaja, Nicholaksen vanha tuttu, lähetti viestin. Hän pyysi Nicholasta lähettämään N86- ja N82-puhelimilla otettuja valokuvia, jotta blogi voisi tehdä jutun, jossa vertaillaan uutuuspuhelimen mukanaan tuomia kuvausominaisuuksia.

Nicholas ei nähnyt pyynnössä mitään väärää. Vaikka puhelin ei ollut vielä myynnissä, se oli jo julkaistu.

– Hän ei pyytänyt minulta mitään laitonta tai moraalitonta, joten suostuin, Nicholas sanoo.

– Tämä ei ollut vuoto. Ihmiset tiesivät jo puhelimesta.

Kuvia löytyyhelposti netistä

14. huhtikuuta blogi julkaisi positiivissävytteisen artikkelinsa N86:n kuvausominaisuuksista. Pian alkoivat vaikeudet.

Kaksi päivää myöhemmin Nicholas kutsuttiin tapaamiseen, jossa Nokian laitteista vastaava viestintäpäällikkö ripitti Nicholasta kuvien lähettämisestä. Viestintäosastoa harmitti, että keskeneräisellä prototyypillä otetut kuvat päätyivät verkkoon.

Nicholas myönsi tapahtumat, pyysi anteeksi ja lupasi, ettei vastaavaa tapahtuisi enää koskaan. Hän luuli asian olleen selvä.

Pari päivää myöhemmin Nicholasta haastateltiin kuitenkin uudelleen. Hän kertoi Nokian turvallisuusosaston asiantuntijalle toimineensa ilman esimiehensä suostumusta.

Vappuaattoa edeltävän päivän iltana Nicholas sai tekstiviestin pomoltaan. Aamulla olisi kokous, jossa läsnäolo olisi suotavaa. Paikalla olivat Nicholaksen oma esimies, turvallisuusosaston asiantuntija, laitepuolen viestintäjohtaja sekä muutama muu nokialainen.

Esimiesten mukaan Nicholaksen teko rikkoi tämän työ- ja salassapitosopimuksia sekä Nokian salassapitokäytäntöjä. Kolmessa vartissa kaikki oli ohi. Nicholas saatettiin ulos Nokia-talosta.

Nicholas ei koe tehneensä mitään moraalitonta. Hän kertoo Nokian järjestävän esimerkiksi tilaisuuksia, joissa bloggaajat ja toimittajat pääsevät tutustumaan yhtiön julkaisemiin tuotteisiin, jotka eivät ole vielä markkinoilla.

Ihmiset testaavat laitteita ja ottavat niillä kuvia. Osa kuvista päätyy toisinaan verkkoon.

Esimerkiksi valokuvapalvelu Flickristä löytyy N86-puhelimella otettuja valokuvia. Palvelussa voi katsella myös myöhemmin tänä vuonna myyntiin tulevalla N97:llä otettuja valokuvia.

Nokia: Säännöt selviä kaikille

Nokia ei tee eroa sen välillä, onko puhelin, jolla kuvat on otettu, julkaistu vai ei. Jos puhelin ei ole markkinoilla, kaikki siihen liittyvä on oletusarvoisesti salaista.

Nokian laitepuolesta vastaava viestintäpäällikkö Doug Dawson määrittelee vuodoksi minkä tahansa luvattoman kuvan tai tiedon tuotteesta, jos se päätyy organisaation ulkopuolelle ennen kuin tuote on myynnissä.

– Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran. Emme tietenkään halua, että ensivaikutelma muodostuu jonkin Flickristä löytyvän rakeisen prototyyppikuvan perusteella, Dawson sanoo.

Dawsonin mukaan tietovuodot otetaan vakavasti. Ne hämmentävät Nokian kumppaneita, kuten matkapuhelinoperaattoreita. Niillä on myös vaikutusta työntekijöiden moraaliin, Dawson selittää.

– Suhtaudumme tuotteisiimme liittyviin turvatoimiin erittäin vakavasti. Mikä tahansa sääntöjen rikkominen johtaa vakaviin seurauksiin, Dawson sanoo.

Viestintäpäällikön mukaan se, mikä on sallittua ja mikä ei, on selvää Nokian työntekijöille. Dawsonin mukaan Nokia on panostanut koulutukseen, jotta työntekijät olisivat perillä pelisäännöistä.

– Säännöt koskevat kaikkia ja jokaisen työntekijän odotetaan noudattavan niitä.

Yksittäiseen työntekijään liittyviä asioita tai Flickristä löytyviä kuvia Nokia ei kommentoi.

– Otamme vakavasti kaikki turvallisuusriskit ja tutkimme kaikki sääntöjemme loukkaukset.

Nokian työntekijän nimi on muutettu hänen yksityisyytensä suojelemiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?