Työkaveria ei saa pakottaa terapeutiksi - Työelämä - Ilta-Sanomat

Työkaveria ei saa pakottaa terapeutiksi

Kuvituskuva
Julkaistu: 14.4.2009 10:02, Päivitetty 14.4.2009 10:02

Työterveyslaitos muistuttaa, että tavallisella ihmisellä on oikeus yksityisyyden suojaan ja rauhaan myös työpaikalla. Omia yksityisasioita ei pidä kaataa työkavereiden niskaan liikaa, eikä heitä saa pakottaa kuuntelemaan jokapäiväistä avautumista.

Työterveyslaitos on katsonut aiheelliseksi julkaista neuvoja siitä, millaisia yksityisasioita työntekijän ei tarvitse työpaikalla paljastella tai kuunnella vasten tahtoaan.

Laitoksen tänään tiistaina julkaisemien ohjeiden mukaan yksityisyydensuoja kuuluu muillekin kuin pääministerille tai julkkiksille.

– Työpaikoilla ollaan vain työn tekemistä varten. Jos haluaa työpäivän aikana keskustella vain työasioista tai päivän säästä, sen voi sanoa suoraan. Siitä ei pidä loukkaantua, neuvoo laitoksen työyhteisöpalveluiden päällikkö Jalmari Heikkonen.

Esimerkiksi omasta avioerosta, huoltajuuskiistasta tai lähiomaisen kuolemasta ei tarvitse kertoa edes työnantajalle, Työterveyslaitos muistuttaa.

Laitos myöntää, että avoimuus työpaikalla on työilmapiirin, työssä jaksamisen ja keskinäisten suhteiden kannalta erittäin hyvä asia. Silti kenenkään yksityisasioita ei saa väkisin urkkia.

Työkaverin niskaan ei saa kaataa kaikkea

Yhtä suuri ongelma työpaikoilla on liiallinen kotiasioiden julkinen vatvominen. Työterveyslaitoksen mukaan jotkut työntekijät voivat jauhaa henkilökohtaisia asioitaan töissä rasittavuuteen asti.

Omista asioista kertomisella ei saisi häiritä muiden työntekoa. On väärin käyttää työkavereita terapeuttien korvikkeina.

– Jos työkaveri avautuu toistuvasti tai tuntuu tavallaan tarvitsevan terapiaa tässä asiassa, voi hyvin kysyä miksi hän haluaa kertoa niistä niin paljon, sanoo Jalmari Heikkonen.

Työterveyslaitos on koostanut yksityisasioista omat keskusteluohjeensa kotisivuilleen.

Tuoreimmat osastosta