Telekomin Austria -päällikön puheet työpaikkakiusaamisesta kuvattiin - Työelämä - Ilta-Sanomat

Öykkäröintivideo pani henkilöstöpomon selkä seinää vasten

Työpaikkakiusaaminenkin kuului Gernot Schieszlerin keinoihin, joilla henkilöstöpäällikkö pyrki eroon työntekijöistä ja muista turhista kuluista.

Työpaikkakiusaaminen voi olla osa henkilöstöhallintoa. Ilmeisesti ainakin Telekom Austriassa.­

26.2.2009 16:50 | Päivitetty 26.2.2009 17:03

– Tehtävämme on johtaa teleyritystä sen arvoa kohottavasti, ei suorittaa kaivauksia vanhojen naisten puutarhoissa, Telekom Austrian henkilöstöpäällikkö Gernot Schieszler mahtaili pörssianalyytikoille ja rahastojen johtajille järjestetyssä tilaisuudessa.

Henkilöstöpäällikkö Schieszlerin puheet kauhistuttivat ainakin yhtä pörssitilaisuuden osanottajaa, joka latasi härskiydet YouTubeen. Ne ovat nostaneet kovan kohun Itävallassa.

Schieszler kertoi tilaisuudessa avoimesti, miten päästä eroon tarpeettomista työntekijöistä, joita ei voi irtisanoakaan, koska he kuuluvat ammattiliiton kanssa sovittuun työllistämisohjelmaan.

Ne, joita ei voi kouluttaa uudelleen tai siirtää muihin tehtäviin, jätetään aluksi istumaan kotiin. Kotiarestin kaltainen palkallinen ajanjakso saisi kestää reippaat neljä kuukautta.

Olisi kuulemma selvää, että ensimmäiset viikot neljästä kuuteen työntekijät voisivat vielä hyvin. Sen jälkeen yritys alkaisi kuitenkin soitella heille ja kutsua taas silloin tällöin pariksi päiväksi töihin.

– Ja, kun he sitten puhelimessa selittävät olevansa kipeitä, niin lähetämme heidän luokseen lääkärin. Ja kun tämä toteaa, etteivät he olekaan sairaita, niin siitä seuraavat sitten syytetoimet näitä työntekijöitä vastaan.

Schieszler kertoo yleisölle vielä, että tämän kohtelun jälkeen muutama työntekijöistä olisi jo kypsynyt myös ”kultaiseen kädenojennukseen”.

Konserni on toivonut pääsevänsä tänä vuonna eroon joka tapauksessa 1250 työntekijästä, ja mieluiten tietysti vapaaehtoisesti.

Telekom Austrian johtaja Boris Nemsic myönsi julkisuudessa, että Schieszlerin lausunnot olivat virhe. Hänen mukaan yrityksessä ei nimittäin olisi löydettävissä työpaikkakiusaamista.

Tarkkailijat taas ovat aika varmoja siitä, että henkilökuntapäällikkö olisi vain puhunut ohi suunsa. Hän olisi intomielisyydessään ollut harkitsematon ja paljastanut todellisuudessa suunnitellut mutta salaiset toimenpiteet.

Seurauksena oli miehen vapauttaminen henkilöstöpäällikön tehtävistään – mutta ihmeellistä kyllä, hän sai vielä jäädä johtokuntaan.

Videon julkistus sai työpaikkaneuvoston katkaisemaan heti muuten asiallisesti sujuneet neuvottelut työnantajan kanssa säästötoimenpiteistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?