Hätiköity esitys - Työelämä - Ilta-Sanomat

Palkansaajajärjestöiltä tyrmäys eläkeiän nostoon

SAK ilmoittaa heti, ettei se voi hyväksyä hallituksen ehdottamaa eläkeiän korottamista kahdella vuodella. Varauksetonta kannatusta ehdotukselle ei tule muiltakaan palkansaajajärjestöiltä.

25.2.2009 8:36 | Päivitetty 25.2.2009 8:38

Hallituksen aikomus hivuttaa eläkeikä 65 vuoteen ei saa palkansaajajärjestöjen kannatusta taakseen. Suomen suurin palkansaajajärjestö tyrmää ehdotuksen täysin.

SAK ei voi hyväksyä eläkeiän nostamista. SAK kirjoittaa verkkosivullaan hallituksen päätyneen leikkauksiin vastoin pääministerin lupauksia. Eläkeiän nostamisella käydään syvällä eläkeikää lähestyvien taskussa, kuvaa SAK asiaa. 

SAK edustaa yli miljoonaa suomalaista. Liiton jäseninä ovat yli 20 teollisuuden, julkisen sektorin, kuljetusalojen ja yksityisten palvelualojen ammattiliittoa.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n mielestä eläkeiän nostaminen 65 vuoteen on hätiköity. Hallituksen tavoite kasvattaa työllisyysastetta pitkällä aikavälillä on STTK:n mielestä kannatettava, mutta keskittyminen eläkeikään liittyviin seikkoihin ei välttämättä ole tehokkain tapa lisätä työllisyyttä ja julkisen vallan verotuloja.

– Nyt päätökset kohdentuvat pääosin seuraavan hallituksen toimintakaudelle. Ajankohtainen talouskriisi olisi edellyttänyt voimakkaita toimia työttömyyden kasvun hillitsemiseksi sekä kansalaisten taloudellisen turvallisuuden lisäämiseksi. Näiden toimien tulisi ajoittua tähän ja ensi vuoteen, STTK:n pääsihteeri Leila Kostiainen toteaa.

Hallituksen ehdotukselle työuran alkamisen aikaistamiselle STTK näyttää sen sijaan vihreää valoa.

Korkeasti koulutettujen palkansaajien ja ammatinharjoittajien keskusjärjestö Akava epäilee, syntyykö uusi eläkepolitiikka lyhyessä ajassa. Liitto perää harkittua ja pitkäjänteistä uudistuspolitiikka. 

– Uutta eläkepolitiikkaa ei voi rakentaa kahdessa päivässä, sanoo Akavan johtaja Markku Lemmetty.

Lemmetty edellyttää, että jatkovalmistelu tehdään työmarkkinajärjestöjen voimin.

Akava ehdottaa työuran pidentämistä mieluummin laatukeinoin tai rakenteellisilla uudistuksilla. 

Eläkerajaa nostetaan vaiheittain vuodesta 2011 lähtien. Vanhuuseläkkeen alaikäraja on nyt 63 vuotta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?