Tarvittaessa jatkoaika - Työelämä - Ilta-Sanomat

MS:n akatemia pitää kiinni tuhannen työllistämisestä

Microsoftin Akatemia1000 aikoo työllistää tuhat ihmistä it-alalle. Tavoitteesta ei tingitä taloustilanteen takia. Tarvittaessa aikataulua voidaan venyttää vuoden 2010 lopun yli.

27.11.2008 13:07 | Päivitetty 27.11.2008 13:06

– Ellemme saa siihen mennessä lukua täyteen, jatkamme ohjelmaa muutamalla kuukaudella. Suomessa on kuitenkin iso osaajapula, Suomen Microsoftin toimitusjohtaja Ari Rahkonen sanoo.

Rahkonen kertoo, että hän oli hankkeen käynnistysvaiheessa syksyllä 1997 kysellyt kuuden isohkon yrityksen toimitusjohtajilta työvoimatarpeista.

– Kysymykseeni rekrytointitarpeesta tuli kuudelta yhtiöltä selvä vastaus. Ne tarvitsevat yhteensä vajaat 600 uutta työntekijää.

Microsoftin Akatemia1000 rekrytointi- ja koulutushanke on Rahkosen mukaan uusiutunut. Nyt sekä kumppanit että työntekijät voivat hakeutua siihen mukaan jatkuvasti, ja koulutuksen sisällöt tukevat yksilöä entistä enemmän.

Suomessa Akatemia1000:n koulutusohjelman on käynyt läpi tähän mennessä 130 henkilöä ja kumppaniyrityksiä on ollut mukana yhteensä 65. Osallistujat ovat olleet 25–46-vuotiaita, ja useimmat heistä ovat aikaisemmin käyneet läpi ammattikorkeakoulun.

Rahkonen kertoo, että Akatemia on saanut hyvän vastaanoton ulkomailla. Se on hänen mukaansa otettu käyttöön Itävallassa, Norjassa ja Hollannissa,

Kysyntää osaajista

Microsoftin Akatemia1000-ohjelman kehityspäällikkö Nina Schelehoff toteaa, että suurinta kysyntää kumppaniyrityksissä on sovelluskehittäjistä ja -arkkitehdeistä, testaajista ja projektipäälliköistä.

– Minimitavoite on työllistää ensi kesäkuun loppuun mennessä vähintään 75 ihmistä, mutta todennäköisesti luku on suurempi, kun päästään kesän kynnykselle, toteaa Schelehoff.

Ohjelmistopuolella tarvitaan kumppaniyrityksissä erityisesti MOSS-, .NET- ja Dynamics-osaajista, Rahkonen sanoo.

Microsoftin mukaan Akatemia1000:n avulla pyritään helpottamaan alan kasvua haittaavaa osaajapulaa. Alan nopeasta kehityksestä johtuen yrityksissä työskentelevien henkilöiden teknologiaosaaminen vanhenee nopeasti ja valmistumisvaiheessa olevien opiskelijoiden käytännön osaaminen ei välttämättä vastaa kentän tarpeisiin. 

Schelehoffin mukaan Akatemia1000 -hankkeen rekrytointiprosessi ja koulutusohjelma ovat uudistuneet. Aiemmin sekä rekrytointi- että koulutusajankohdat olivat ennalta määriteltyjä, nyt työntekijät ja kumppanit voivat tulla mukaan milloin vain.

Uudistuneessa hankkeessa on myös mukana rekrytointikumppani, it-alan rekrytointityöhön erikoistunut Saranen Consulting sekä 24 Microsoft-kumppania. Kumppaneiden määrä kasvaa koko ajan.

– Tavoitteena on, että saisimme sinne 50 kumppaniyritystä työllistämään, ja kouluttajia meillä on jo viisi, Rahkonen sanoo.

Akatemia1000:n kouluttajia ovat FC Sovelto, IT Education Center, ProTrain IT, Teleware ja Tieturi.

Haastava tilanne

– It-alan rekrytointiprosessista tekee haastavan  se, että rekrytointeja tekevän henkilöstön tulee olla erittäin hyvin perillä koko teknologian kirjosta, sanoo Saranen Consulting toimitusjohtaja Heikki Saranen.

– It-alalla on jo pitkään vallinnut osaajapula. Harmittavan usein kuitenkin tyydytään vain purnaamaan asiasta ilman yritystä ratkaista itse ongelmaa. Microsoftin Akatemia1000 -hanke on hyvä esimerkki tavasta, jolla saadaan lisää kentän tarpeisiin vastaavia osaajia. 

Koulutusohjelmien sisältöä on mahdollista muokata yli 150 kurssin valikoimasta vastaamaan sekä työntekijän lähtötasoa että työnantajan tarpeita. Koulutusohjelmat keskittyvät uusimpiin Microsoft-teknologioihin ja yhtiön asiantuntija opastaa tarvittaessa koulutusohjelman suunnittelussa. 

Kaikki koulutusohjelmat toteutetaan Suomen CPLS -koulutuskeskuksissa (Microsoft Certified Partner for Learning Solutions).

Avanade mukanatyöllistämässä

Microsoftin osittain omistama it-konsultointiyritys Avanade Finland aloitti Akatemia1000 -kumppaniyrityksenä jo viime vuonna.

– Tähän mennessä olemme rekrytoineet hankkeen avulla yhteensä viisi työntekijää ja tavoitteena on löytää vielä lisää osaajia, Avanaden maajohtaja Petri Ketola kertoo.

– Olemme olleet Akatemia1000:n erittäin tyytyväisiä, sillä sen avulla olemme löytäneet hyviä työntekijöitä, joista on koulutettu tarvittavia osaajia.    

Yksi Avanadelle työllistyneistä on Risto-Matti Ratilainen.

– Työskentelin ennen metsäteollisuuden prosessinhallinnan parissa. Akatemia1000 tarjosi laadukasta koulutusta, sekä hyvän keinon saada uuden alan vakituisesta työpaikasta kiinni, Solution Developerina työskentelevä Ratilainen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?