Liukuma ei jää pieneksi - Työelämä - Ilta-Sanomat

Palkkajuhlat ovat ohi

Palkat ovat nousseet tällä vuosituhannella useita prosentteja vuodessa Tilastokeskuksen ansiotasoindeksillä mitattuna. Nyt palkkajuhlat ovat ohi.

20.10.2008 7:15 | Päivitetty 20.10.2008 7:15

Kuluvan vuoden toisella neljänneksellä palkat olivat peräti 5,7 prosenttia korkeammat kuin vuotta aiemmin.

Viime syksynä palkat lyötiin lukkoon suunnilleen pariksi vuodeksi useimmilla toimialoilla. Kävi taloudessa miten hyvänsä, sovitut palkankorotukset eivät katoa, vaikka talous jäähtyisi.

Taulukkopalkkojen lisäksi työnantajat maksavat kuitenkin ylimääräistä, eli palkat liukuvat. – Liukumat jäävät aika vähäisiksi huonoina aikoina, Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen Etlan tutkija Reijo Mankinen sanoo.

Viime aikoina liukumien osuus palkkojen noususta on ollut 0,5–1 prosenttiyksikköä vuodessa. 

Näkymät heikkenevät

Vuonna 2010 on edessä uusi neuvottelukierros.

– Aiemmin ajateltiin, että noususuhdanne alkaisi ensi vuoden jälkipuoliskolla. Nyt näkymät ovat heikentyneet, ja noususuhdannetta saadaan odottaa vuoteen 2011 asti, Etlan Mankinen sanoo.

On todennäköistä, että seuraavat palkkaneuvottelut käydään pahaan aikaan.

– Vuoden 2010 keväällä katsotaan varmaan tarkkaan taloustilannetta. Jos näkymät ovat heikot, tehdään maltillisia ratkaisuja, hän sanoo.

Viime laman aikaan palkankorotukset hyytyivät. Vuonna 1992 ansiotasoindeksi nousi kaksi prosenttia, seuraavana vuonna 0,6 prosenttia ja 1,9 prosenttia vuonna 2004. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?