Tietoalat STTK perää koulutusremonttia - Työelämä - Ilta-Sanomat

Suomen ict: Osaajat revitään koulun penkiltä, valmistuneet koulutetaan uudelleen

60 000:tta ict-työntekijää edustava Tietoalat STTK liittyy kasvavaan joukkoon vaikuttajia, jotka ovat ilmaisseet huolensa Suomen putoamisesta tietoyhteiskuntakehityksen kärjestä. Tietoalat STTK esittää troppeja etenkin ict-osaamisen varmistamiseen.

- Ammattiliittojen ja niiden jäsenten asiantuntemusta tulisi hyödyntää sekä opetushallinnon että oppilaitosten toimintoja kehitettäessä, korostaa Tietoalat STTK:n puheenjohtaja Tapio Huttula.

23.11.2007 13:08 | Päivitetty 23.11.2007 13:08

Konstit ovat monet. Edunvalvojan mukaan ict-osaamisen varmistamiseksi tarvitaan ennen kaikkea koulutuspoliittisia ratkaisuja. Koulutuksen ennakointitoimintaa on tehostettava, opiskeluaikoja saatava lyhenemään, aikuiskoulutusta uudistettava sekä ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen työnjakoa ja koulutuksen sisältöjä uudistettava.

Työsarkaa siis riittää, mutta panokset ovat kovat, korostaa Tietoalat STTK:n puheenjohtaja Tapio Huttula:

- Kehityksen kärjestä tipahtaminen on meille kansallisesti merkittävä asia, joka uhkaa sekä kansantalouden kehitystä että kansalaisten hyvinvointia. Tilanteeseen voidaan vaikuttaa myös työn tuottavuutta ja mielekkyyttä parantamalla, ja siinä osaamisella on tärkeä rooli.

Edunvalvojan mukaan kentällä törmätään esimerkiksi seuraavanlaisiin perusongelmiin: vastavalmistunut ict-osaaja huomaa uudessa työpaikassaan osaavansa itse asiassa aika vähän ja joutuu saman tien istumaan yrityksen tarjoaman pulpetin ääreen.

Toisaalta alan opiskelijoita rekrytoidaan kesken opintojen koulun penkiltä, eikä alan koulutusjärjestelmä palvele riittävästi työelämän tarpeita, Huttula arvioi.

Tietoalat STTK:n muodostavat ne STTK:laiset liitot joihin kuuluu ict-alalla työskenteleviä ja jotka solmivat alalle työehtosopimuksia. Mukana ovat Ammattiliitto Suora, Erityisalojen Toimihenkilöliitto Erto, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty, Mediaunioni MDU, Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset SMKJ, Palkansaajajärjestö Pardia, Toimihenkilöunioni TU sekä Vakuutusväen Liitto VvL.

Liittojen sopimusten piiriin kuuluu noin 60 000 ict-alan toimihenkilöä julkiselta ja yksityiseltä sektorilta.

Viestintäministeri Suvi Lindén sanoi aiemmin marraskuussa, että Suomi on mahdollista nostaa takaisin tietoyhteiskuntakärkeen jo nyt meneillään olevalla työllä. Hänen mukaansa tällä hallituskaudella on tarkoitus keskittyä nimenomaan konkretiaan.

Tapio Huttula kiitti keväällä, että hallituksen sitoutuminen tietoyhteiskuntastrategian käytännön toteutukseen on ict-alan kehittymismahdollisuuksien kannalta erityisen merkittävää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?