Ruotsalaistutkijat: - Työelämä - Ilta-Sanomat

Isyys ja ratsastaminen eduksi työuralla

Tukholma - Haluatko työnjohdollisiin tehtäviin? Tuoreet ruotsalaistutkimukset tarjoavat kaksi vinkkiä: miehen urakehitykselle tekee hyvää isäksi tuleminen, kun taas naisten itseluottamukseen ja johtamistaitoihin liitetään mieltymys ratsastamiseen.

Ruotsalaistutkijoiden mukaan isäksi tulemisella on myönteinen vaikutus miehen urakehitykseen.­

23.11.2007 7:18 | Päivitetty 22.11.2007 18:47

Isät nousevat työelämässä esimiesasemaan todennäköisemmin kuin lapsettomat miehet, kun taas äitiys ei ole yhteydessä siihen, eteneekö nainen urallaan, raportoi Ruotsin työmarkkinapoliittinen tutkimusinstituutti IFAU torstaina.

Tulostaan tutkijat kuvaavat päteväksi henkilöiden työajasta, koulutuksesta ja siviilisäädystä riippumatta, eikä merkitystä näyttänyt olevan silläkään, työskentelevätkö henkilöt yksityisellä vai julkisella sektorilla. Esimiesasemalla tutkimuksessa tarkoitetaan yleisesti ottaen sitä, että henkilöllä on jossain määrin omia alaisia ja työnjohdollinen rooli.

IFAU:n mukaan esimiestehtävissä toimivia naisia on ruotsalaisessa työelämässä yhä miehiin nähden verraten vähän, vaikka viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana tilanne onkin hienoisesti kehittynyt tasa-arvoisempaan suuntaan.

Mikä sitten auttaisi naisia urakehityksessä? Luulajan teknillisessä yliopistossa äskettäin valmistunut tutkimus kehottaa etsimään vastausta hevostallilta.

- Hevosten ei aivan vaarattomasta luonteesta johtuen tyttöjen on välttämättä ilmaistava itseään selkeästi ja osoitettava päättäväisyyttä, mikä muokkaa omakuvaa, toteaa tutkija Lena Forsberg ja sanoo tallimiljöön merkitsevän tytöille kovaa työtä ja haasteita, joista heidän odotetaan selviytyvän - kuten myös käy.

- Yksi johtopäätöksistä on, että tallityttöjen ja muiden tyttöjen välillä on eroa. Omasta mielestään hevostytöt eivät vähästä hämmenny. Tällä he tarkoittavat, että he uskaltavat vastustaa perinteisiä käsityksiä siitä, millaisia tyttöjen tulee olla ja miten heidän tulee käyttäytyä. He kokevat itsensä toimintakykyisiksi ja osaaviksi johtajiksi, Forsberg sanoo.

Johtopäätöksensä Forsberg vetää aineistosta, johon kuuluu ratsastusta harrastaneiden naisten omia kertomuksia aina 1950-luvulta näihin päiviin saakka samoin kuin osallistuvaa tarkkailua sekä haastatteluja hevostalleilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?