Työelämä

Asiantuntija: Internet-addiktio yhtä paha kuin seksi- tai peliriippuvuus

Julkaistu:

Riippuvuus internetistä vastaa riippuvuutta seksiin tai peleihin tai jopa kleptomaniaan, israelilaistutkijaa sanoo.


- Noin kymmenen prosenttia verkon käyttäjistä on alttiina tälle ”patologiselle tilalle”, joka voi johta ahdistukseen ja vaikeaan masennukseen, psykiatri Pinhas Dannon Tel Avivin yliopistosta totesi vnunetille.

Dannonin mukaan psykiatrian ammattilaiset ovat luokitelleet internet-addiktion ”pakko-oireiden häiriöksi”. Tämä tarkoittaa henkistä tilaa, jossa on voimakas tarve ritualistiseen ajatteluun ja käytökseen, kuten esimerkiksi ylenpalttiseen käsienpesuun tai surffailuun verkossa.

Dannonin mukana kyse on kuitenkin vakavammasta asiasta. – Meidän pitää katsoa internet-addiktiota toiselta kannalta.

- Internet-addiktio on enemmän kuin voimakas tarve, se on ”syvä himo”. Luokituksen muutos pitäisi tehdä, jotta tätä addiktiota voisi hoitaa oikealla tavalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Dannonin mukaan kaksi ryhmää ovat muita alttiimpia addiktoitumaan. Teini-ikäiset ovat tunnettu kohderyhmä, mutta yllättäen yli viisikymppiset miehet ja naiset voivat myös kadota verkon syövereihin. Jälkimmäisessä ryhmässä on kysymys etenkin ”yksinäisyydestä, kun lapset ovat lähteneet kotoa”.

Intrnet-addiktion oireet eivät ole selkeitä kummassakaan ryhmässä ja niitä on lisäksi vaikea diagnosoida. Oireita voi olla unettomuus, ahdistus siitä, ettei pääse verkkoon, eristyneisyys perheestä ja ystävistä, työhaluttomuus ja vaikeat masennuskaudet.

Dannonin mukaan internet-addiktiota pitäisi hoitaa samoin kuin muita vaikeita ja uhkaavia addiktioita. Hän tarkoittaa esimerkiksi puheterapiaa ja lääkkeitä, joita käytetään vaikean peliriippuvuuden ja kleptomanian hoitoon.

Kommentit

    Näytä lisää