Puhuminenkin on paikallaan - Työelämä - Ilta-Sanomat

Sähköpostin liikakäyttö heikentää tulosta

Johtajien arkeen paneutuvan tutkimuksen mukaan eurooppalaisten pomojen työurasta noin kolme ja puoli vuotta kuluu sisällöllisesti turhan sähköpostin parissa. Monesti asioiden hoitoa ja työelämän suhdetoimintaa voisikin tehostaa puhelinkeskusteluin, tutkijat vihjaavat.

4.6.2007 13:36 | Päivitetty 4.6.2007 12:11

Tehokkaasti käytettynä sähköposti palvelee niin tiedonkulkua kuin päätöksentekoakin, mutta puhelinkeskusteluja se ei silti tyystin korvaa. Näin viestii eurooppalaisjohtajien arkiseen viestintään paneutuva tutkimus, jonka mukaan puhelut hillitsevät meilitulvaa. Suora kontakti on usein omiaan kirkastamaan kuvaa käsiteltävästä asiasta ja nopeuttamaan päätöksentekoa, mikä vähentää sähköisen "pallottelun" tarvetta.

Brittiläisessä Henley Management Collegessa valmistuneen tutkimuksen mukaan eurooppalaiset johtajat viettävät päivittäin parisen tuntia sähköpostin ääressä. Noin kolmannes postista, jota he saavat ja lähettävät, koetaan kuitenkin turhaksi. Tutkijoiden laskelmien mukaan tämä tarkoittaa, että jopa kokonaiset kolme ja puoli vuotta keskimäärin 40-vuotisesta työurasta kuluu meilien parissa aivan turhaan.

Laajamittainen sähköpostin käyttö puhelimen ja kasvokkaistapaamisten kustannuksella on tutkimuksen mukaan omiaan myös heikentämään työpaikan sosiaalista vuorovaikutusta. Muun muassa suhteiden solmiminen sähköpostitse koetaan puhelinkeskusteluihin verrattuna vaikeaksi.

Jokseenkin vastaavista havainnoista kertoi tammikuussa Business Week -lehti esitellessään amerikkalaisyrityksen, jonka toimitusjohtaja oli kieltänyt sähköpostin käytön perjantaisin juuri tiimityön ja asiakastyytyväisyyden kohentamiseksi (Digitoday 5.1.).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?