Töitä löytyy - Työelämä - Ilta-Sanomat

It-osaamisella on myyjän markkinat

- Alan ammattilaisille on paikkoja avoinna enemmän kuin koskaan, Heikki Saranen Saranen Consultingista sanoo.

23.2.2007 7:26 | Päivitetty 23.2.2007 7:09

Myös henkilöstöasioista TietoEnatorin telecom- ja media -toimialayksikössä vastaava johtaja Hanna-Maria Koivisto kuvaa työmarkkinatilannetta kuumaksi.

- Joudumme tekemään paljon töitä löytääksemme uusia osaavia ihmisiä, Koivisto toteaa.

Suomen suurimman rekrytointinettipalvelun monster.fi:n kautta on viime viikkoina ollut tarjolla kaikkiaan noin kaksi tuhatta työpaikkaa. It-osaajia etsivien ilmoitusten määrä on pyörinyt 250 tietämissä.

- Se on noin puolet enemmän kuin vuosi sitten, Saranen kertoo.

Töyssyjä Nokian urapolulla

Viime viikonvaihteessa Nokian rekrytointisivuilta ei päässyt tutkimaan Suomessa vapaana olevia paikkoja - viikkoa aikaisemmin luku oli 53.

Nokian urapolku-rekrytointisivujen vastaamattomuuteen voi hyvin kuvitella olevan jotain osuutta helmikuisilla Nokia-klusteriin liittyvillä yt-neuvottelu-uutisilla.

Viime viikolla Nokia ilmoitti "terävöittävänsä toimintaansa muuttuvassa matkapuhelinkentässä" ja vähentävänsä 700 työpaikkaa. Niistä 340 katoaa Suomessa. Kuitenkin Nokia myös ilmoitti pyrkivänsä sijoittamaan henkilöitä uusiin tehtäviin yhtiön sisällä.

- Meillä on runsaasti avoimia paikkoja, ja ne henkilöt, jotka toimivat niissä yksiköissä, joita muutokset koskevat, ovat luonnollisesti etusijalla, kun täytämme heidän osaamistaan vastaavia paikkoja, Nokian henkilöstöjohtaja Juha Äkräs sanoi yhtiön tiedotteessa.

Aiemmissa uudelleenjärjestelyissä Nokia on onnistunut sijoittamaan ihmisiä uusiin tehtäviin hyvin. Vuonna 2006 lähes 10 000 ihmistä vaihtoi tehtäviä yhtiön sisällä.

Nokia Siemens yt-neuvottelee joukoista

Nokian ja Nokia Siemens Networksin kuvioissa mahdollisesti vapautuvien osaajien määrä tuntuisi jo Suomen kokoisen maan ict-alan työvoiman kokonaismarkkinoillakin. Nokian ja Siemensin perusteilla olevasta yhteisyrityksestä vähennetään päällekkäisiä toimintoja ja tuotteita.

Asiaan liittyvät yt-neuvottelut Nokiassa koskevat kaikkia Nokia Siemens Networksiin siirtyviä henkilöitä. Nokiasta uuteen yhtiöön tulee 21 000 työntekijää, joista 9 000 työskentelee Suomessa.

Nokia Siemens Networksissa työskentelee yhtiön käynnistämisvaiheessa 60 000 työntekijää. Tarkoituksena on vähentää henkilöstöä 10-15 prosenttia neljän ensimmäisen toimintavuoden aikana.

Nokiassa ei neuvotella vielä henkilöstön vähennyksistä, vaan vasta yhteisyrityksen tuotevalikoimasta. Nyt käynnistyneen yt-kierroksen arvioidaan päättyvän siinä vaiheessa, kun uusi yhtiö saadaan käyntiin maalis-huhtikuun vaihteessa.

Verkkotoimialan tutkimus-ja tuotekehitystehtävissä työskentelee vajaat 7 000 työntekijää, joista reilut 5 000 Suomessa.

TietoEnator etsii sap-osaajia

Tällä hetkellä eniten it-alan työpaikkoja on tarjolla TietoEnatorissa, viime viikonvaihteessa 85.

Tarvetta on löytää muun muassa SAP-osaamista logistiikkapuolelta sekä arkkitehtuuri- ja laajempien kokonaisuuksien osaamista.

- Haemme myös korkean tason tietovarasto-osaamista ja laadunvarmistuskonsultteja sekä henkilöitä, joilla on ymmärrystä avoimista ympäristöistä kuten Linuxista Myös verkon hallintaan liittyvä osaaminen nostaa päätään tarpeittemme joukossa, henkilöstöasioista vastaava johtaja Hanna-Maria Koivisto TietoEnatorin telecom ja media -yksiköstä luettelee.

Rekrytoinneissa TietoEnator käyttää Koiviston mukaan lehti-ilmoituksia, omia www-sivuja sekä verkon muita rekrytointipalveluja.

IBM rakentaa palveluosaamista

IBM etsii nykyiseen palveluorganisaatio-strategiaansa sopivia osaajia, joilla on teknisen osaamisen lisäksi tarvittavaa kaupallista ja toimialaosaamista tai -ymmärrystä, kertoo Suomen IBM:n toimitusjohtaja Johan Sandell.

Tarvittavan osaamisen kehittämiseen IBM on mukana vaikuttamassa muun muassa yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa toteutettavilla yhteisillä ohjelmilla.

Eri korkeakouluille on yrityksen johdossa omat vastuuhenkilönsäkin ja vuoden 2006 aikana käynnissä oli useita kymmeniä hankkeita.

- Suuri rekrytointiin liittyvä trendi on myös globalisoituminen, Sandell sanoo.

Se tarkoittaa muun muassa sitä, että lokaalisti osaaminen on pidettävä korkealla tasolla kun palvelun suorittava taso voidaan ostaa halvemmalla muualta.

Suurten ja tunnettujen it-alan yritysten lisäksi mielenkiintoisia haasteita on tarjolla pienissä alan yrityksissä sekä muiden alojen yritysten omissa it-yksiköissä.

HiQ käyttää suusta suuhun -menetelmää

Melko monelle it-alallakin toimivalle tuntematon ohjelmistoyhtiö HiQ Softplan rekrytoi toistakymmentä alan osaajaa niin vuonna 2005 kuin myös viime vuonna.

- Tärkein kanava rekrytoinnissa on työntekijöidemme suusta suuhun kanava, jota tuetaan rekrytointipalkkioilla. Rektyrointipalvelujakin kyllä käytetään, kertoo HiQ:n myyntijohtaja Markku Sani.

Rekrytointi- ja sitouttamistaktiikka tuntuu purreen, sillä vaikka talon tunnettuus ei suuren suuri olekaan, se otti kymmenennen sijan Suomen parhaat työpaikat -tutkimuksen yleisessä sarjassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?