Ei vaikutusta yt-neuvotteluille - Työelämä - Ilta-Sanomat

Suomi hakenee EU-tukea Perlos-evakoille

Suomi hakee todennäköisesti Euroopan unionin globalisaatiorahastosta rahaa Perloksesta irtisanotuille työntekijöille.

Perlos-casen vuoksi Suomi saattaa ensimmäisenä EU-maana hakea tukea globalisaatiorahastosta.­

17.1.2007 16:31 | Päivitetty 17.1.2007 16:25

Työministeriön arvion mukaan Perloksen joukkoirtisanomiset Joensuun ja Kontiolahden tehtailla täyttävät kriteerit, joiden mukaan tukea voi hakea.

Pohjois-Karjalan mahdollisesti saamaa rahamäärää on vaikea ennustaa, koska rahasto ei ole vielä saanut yhtään hakemusta jäsenmailta.

Viime vuoden lopulla perustetussa globalisaatiorahastossa on jaettavana vuosittain 500 miljoonaa euroa.

EU:n jäsenmaat voivat hakea tukea rahastosta globalisaation aiheuttamiin irtisanomisiin, joilla on huomattavia vakavia vaikutuksia paikallistalouteen. Tuesta päättää komissio.

Rahaa saa vain, jos irtisanottavia on yli tuhat neljän kuukauden sisällä yhdestä yrityksestä jäsenmaassa. Kriteeriä on helpotettu siten, että myös alihankkijoiden irtisanomiset lasketaan mukaan. Rahoitusta saa myös, jos irtisanottavat ovat saman toimialan yrityksistä.

– Tuen hakeminen globalisaatiorahastosta voisi olla mahdollista rahaston kriteerien valossa, mutta lopulliset henkilömäärät, jotka eivät ole vielä tiedossa, ovat ratkaisevia globalisaatiorahaston päätöksenteossa, arvioi työministeriön ylitarkastaja Outi Viljamaa.

Perloksen yt-neuvotteluihin valtionhallinnon kaavailut eivät vaikuta.

– Valtionhallinnon pohdinnat on heidän asiansa, käymme yt-neuvottelut joka tapauksessa omista lähtökohdistamme, sanoo Perloksen viestintäjohtaja Niina Suhonen.

Perloksen yt-neuvottelut 1 200 työntekijän vähentämiseksi alkavat ensi maanantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?