Ruotsin TV4 tutki: - Työelämä - Ilta-Sanomat

Amerikkalainen aksentti viestii luotettavuudesta

Tukholma – Mielikuviin työtovereista vaikuttavat vahvasti myös puheen piirteet, viestii ruotsalaisen TV4:n teettämä tutkimus. Ainakin ruotsia amerikkalaisittain tai balkanilaisittain murtava herättää huomattavasti myönteisempiä mielikuvia kuin ne, joiden puheessa kuultaa arabiaksentti.

23.10.2006 11:43 | Päivitetty 23.10.2006 11:16

Vieras korostus puheessa voi olla kollegalle eduksi – tai sitten ei. Ruotsin TV4:n teettämän tutkimuksen mukaan amerikkalaisella korostuksella ruotsia puhuva henkilö herättää laajalti luottamusta, kun taas esimerkiksi arabiaksentti ja latinalaisamerikkalaiset piirteet puheessa johtivat kielteisiin mielikuviin. Jälkimmäisiä pidettiin muun muassa vähemmän sympaattisina ja kompetentteina kollegoina.

Tutkimuksessa ääninauhoja kuunteli kaikkiaan viisisataa aikuista koehenkilöä. Heistä lähes joka kolmas ilmoitti haluavansa eri kollegakseen mieluiten amerikkalaisella aksentilla puhuneen henkilön. Seuraavaksi suosituin oli Balkanin alueelta kotoisin oleva puhuja. Ero esimerkiksi kolmanneksi sijoittuneeseen ranskalaiseen nähden oli tuntuva.

Latinalaisamerikkalaisella aksentilla puhuneen henkilön olisi mieluiten ottanut kollegakseen 4,7 prosenttia vastaajista, kun taas arabi miellytti vain 3,2 prosenttia vastaajista. Ketään edellä mainituista ei olisi halunnut kollegakseen pari prosenttia vastaajista, kun taas noin 18 prosenttia ei halunnut tai osannut ottaa kantaa kysymykseen.Amerikkalaista ei ollut helpoin ymmärtää

Vaikka amerikkalaisella aksentilla puhunut henkilö yleisesti koettiin kompetentiksi ja sympaattiseksi, vain runsaat 28 prosenttia vastaajista kuvasi aksenttia helpoimmin ymmärrettäväksi. Voiton tässä sarjassa vei Balkan peräti 48 prosentin osuudella. Balkanilainen aksentti yhdistettiin tutkimuksessa niin ikään vahvasti puhujan kompetenssiin ja sympaattisuuteen.

TV4:n Novus opinion – yhtiöltä tilaama tutkimus liittyy kanavan maanantaina alkaneeseen Nollrasism –teemaviikkoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?