Henkiset paineet huonontavat ruokavaliota - Työelämä - Ilta-Sanomat

Stressi saa varsinkin naiset napostelemaan

Julkaistu: 17.7.2006 9:20, Päivitetty 15.7.2006 22:39

Kun työpäivät ovat pitkiä ja henkisiä paineita kasautuu, tulevat kuvaan usein mukaan myös epäterveelliset elämäntavat. Brittitutkijoiden mukaan näin käy useammin naisille kuin miehille.

Pitkää päivää tekevien naisten arkeen liittyy epäterveellisiä piirteitä useammin kuin miehillä, tuore brittitutkimus väittää.

- Naiset syövät runsaammin rasvaisia ja sokeripitoisia välipaloja, kuntoilevat vähemmän, juovat enemmän kofeiinipitoisia juomia ja jos tupakoivat, tupakoivat enemmän kuin miespuoliset kollegansa. Miehillä pitkät päivät eivät vaikuta kielteisesti liikuntaan, kofeiinin nauttimiseen tai tupakointiin”, sanoo tutkija, tohtori Daryl O'Connor Leedsin yliopiston lehdistötiedotteessa.

Yhdessä asiassa pitkistä työpäivistä näyttäisi kuitenkin olevan jopa terveydellistä hyötyä, tutkimus paljastaa: alkoholin kulutus näytti laskevan niin naisilla kuin miehilläkin.

Juuri julkistetut havainnot ovat osa laajempaa Effects of stress on eating behaviour: an integrated approach –tutkimushanketta. Sen tulosten mukaan vahingollisia vaikutuksia elämäntapoihin on ensisijaisesti henkisillä paineilla ja rasituksilla, ei niinkään fyysisellä stressillä.