Atte Jääskeläinen vie Ylen uutistoiminnan muutokseen

Julkaistu:

Suomen Tietotoimiston päätoimittaja ja toimitusjohtaja Atte Jääskeläinen, 40, on nimitetty Yleisradion uutistoiminnan vastaavaksi päätoimittajaksi. Pesti alkaa ensi vuoden alusta.


Juristin koulutuksen saanut Jääskeläinen ehti vetää STT:tä runsaat pari vuotta. Tätä ennen hän oli pitkään Helsingin Sanomissa ensin taloustoimituksen ja myöhemmin politiikan toimituksen esimiehenä.

Jääskeläisen aika STT:ssä ei ole ollut helppoa. Yle ilmoitti maaliskuussa, että se luopuu STT:n palveluista. Vuoden 2007 alusta lähtien Ylen uutishankinta on tarkoitus tehdä omin voimin.

STT joutui tilanteen vuoksi rankalle säästökuurille. Jääskeläinen ei silti jätä taakseen uppoavaa laivaa.

– Kun minulle ensimmäisen kerran tarjottiin tätä tehtävää, niin kerroin, että edellytyksenä on STT:n tilanteen vakauttaminen. Nyt sopeutusohjelmassa on kustannusten osalta tehty päätökset ja STT:llä on maata jalkojen alla. Kaikki oleelliset mediat ovat lupautuneet STT:n asiakkaiksi vuoteen 2009 asti.

Yhtiö sai yt-neuvottelunsa päätökseen viime viikolla. STT:n vakinainen henkilöstö väheni runsaat kymmenen prosenttia 125:een.

– Hyvin harva uutistoimisto pystyy katsomaan näin luottavasti eteenpäin. Ylen irtautumisen seuraukset ovat STT:ssä aika pitkälle hoidetut ja varmistetut. Ainoa asia mikä on auki, on STT:n ruotsinkielisen toiminnan rahoitus.

Jääskeläisen mukaan STT:n kassatilanne on nyt hyvä.

– Jo ensi vuonna STT tulee olemaan erittäin kannattava, Jääskeläinen toteaa.

Ylessä Jääskeläisen vastuulle tulevat sekä television että radion uutistoimitukset. Hänellä on myös kokonaisvastuu Ylen uutistoiminnasta. Jääskeläinen myöntää, että esimerkiksi tv-maailmasta hänellä ei ole kokemusta.

– Ylen uutistoimintahan ei enää jakaudu välinekohtaisesti. Uskoisin, että valitsijoiden harkinnassa painotettiin sähköisen viestinnän kokemusta. STT:hän on radiotoimintaa ja verkkouutistoimintaa. Toinen olennainen tekijä oli varmasti kokemukseni uutistoimitusten johtamisesta.

Jääskeläinen ei vielä tässä vaiheessa halua tarkemmin kuvailla, miten Ylen uutistoiminta muuttuuu nykyisestä. Hänen mukaansa Ylessä etsitään tapoja, miten eri välineiden yhteistyöstä ja toiminnasta saadaan etuja.

– Reaaliaikaiselle uutistoiminnalle on useita eri jakeluteitä. Kyllä internet on keskeinen tapa tulevaisuudessa.

Jääskeläisen mukaan Yle pystyy hyödyntämään monikanavaisuutta helpommin kuin moni muu media.

– Monessa mediatalossa rakennetaan multimediallisuutta. Usein on yksi kantamedia, jolla on vahva brändi. Toiminta joudutaan alistamaan päävälineelle. Yle itsessään on brändi, jota toiminta kaikissa jakeluteissä tukee Tällaista ristiriitaa ei välttämättä ole. Ylellä ei myös ole tarvetta rajoittaa internetin kehittymistä, koska Yle ei ole riippuvainen esimerkiksi mainostuloista.

Kommentit

    Näytä lisää