Ruotsalainen työympäristökysely: - Työelämä - Ilta-Sanomat

Luontoäänet voisivat lievittää työstressiä

Julkaistu: 9.6.2006 7:44

Työpisteen muotoilu, henkilökohtaiset tavarat työpöydällä ja oman työpisteen sijainti kuulostavat asioilta, jotka hyvinkin voivat vaikuttaa siihen, miten innokkaasti itse kukin ahertaa. Mutta miltä kuulostaisi linnunlaulu tai veden solina työpaikalla? Ruotsalaiskyselyn mukaan hyvältä.

Työympäristön fyysinen olemus vaikuttaa niin työtehoon kuin työssä koettuun stressiin. Väitteeseen yhtyy valtaosa ruotsalaisen toimitilayhtiö Vasakronanin konttoribarometriin osallistuneista työntekijöistä.

Lähes kaksi kolmasosaa vastaajista uskoo esimerkiksi oman työpisteen kalusteiden miellyttävän miellyttävän muotoilun vaikuttavan myönteisesti työpanokseen. Miltei yhtä tärkeältä vaikuttaa kuitenkin myös se, että katse voi hetken levätä henkilökohtaisissa tavaroissa omalla työpöydällä.

Vieläkin pidemmälle työn äärestä haluaa mielessään karata 45 prosenttia vastaajista. Heidän mukaansa luonnonläheiset äänet, kuten linnunlaulu tai veden solina toimistossa edistäisivät työsuorituksia. Stressiä vähentävistä tekijöistä kysyttäessä luontoäänet puolestaan nousivat ykkössijalle. Tällöin niiden voimaan uskoi kolmannes vastaajista.

Käytännössä tyypillinen työympäristö ei kuitenkaan kuulostaisi paranevan yhdellä lisä-äänellä vaan ennemminkin äänimaiseman remontilla. Pahin stressin aiheuttaja on barometrin mukaan työympäristön yleinen häly, joka hermostutti noin kuutta kymmenesosaa vastaajista. Jokseenkin joka toinen häiriintyi myös ilmastoinnista joko sen aiheuttaman äänen tai vääränlaisen lämpötilan vuoksi.

Vasakronanin konttoribarometrissa mielipiteistään kertoi runsaat tuhat vastaajaa.