Työsuhdematkalippu käyttöön - Työelämä - Ilta-Sanomat

Ajaako bussi työsuhdeauton ohi?

Työsuhdeautolle on vuoden alusta tarjolla uusi vaihtoehto: työsuhdematkalippu joukkoliikenteeseen. Lipulla voi toki matkustaa myös vapaa-aikana.

2.1.2006 13:14

Sujuisivatko työmatkat rattoisammin raiteilla tai bussissa? Tätä pohditaan monilla työpaikoilla, kun työsuhdeautot saivat vuoden vaihduttua saivat ainakin teoreettisen haastajan: uuden työsuhdematkalipun. Työpaikkakohtaisesti päätöksen lipun käyttöönotosta tekee työnantaja.

Uudella työmatkakäytännöllä halutaan kasvattaa jo pitkään laskussa ollutta joukkoliikenteen suosiota etenkin kaupunkiseuduilla. Työnantajan ainakin osin kustantamalla lipulla työntekijä voi tehdä päivittäiset asunnon ja työpaikan väliset matkat, työasiointiin liittyvät matkat sekä vapaa-ajan matkansa.

Vapaa-aikana ei minne tahansa

Rajansa työsuhdelipulla matkustamisessa kuitenkin on vapaa-aikaa ajatellen: veroetu koskee vain lippuja, jotka on annettu asuinpaikan ja työpaikan välistä matkaa varten eli esimerkiksi työntekijä, jonka koti ja työpaikka sijaitsevat Helsingissä, ei voi saada työsuhdematkalipuksi seutulippua.

Työsuhdematkalippuun sisältyvän veroedun edellytyksenä on niin ikään se, että matkalipun käyttöoikeus on vain työntekijällä. Henkilökohtaisen matkakortin sijaan esimerkiksi haltijakohtainen matkakortti ei siis työsuhdematkalipuksi käy.

Useita toteutustapoja

Joukkoliikenteessä työsuhdematkalippu ei käytännössä ole oma lippulajinsa vaan käytössä ovat tavanomaiset matkakortti- ja lippujärjestelmät. Ehtona on, että matkalipun hankkii työnantaja. Jos palkansaaja ostaa lipun itse ja työnantaja maksaa työntekijälle lipun hinnan tai osan siitä, työnantajan maksama osuus on kokonaan työntekijän palkkaa.

Käytännössä työnantajan tulee siis tehdä liikennöitsijän tai lipunmyyntiorganisaation kanssa sopimus työsuhdematkalipusta palveluksessaan oleville nimetyille henkilöille. Olennaista on, että työnantaja maksaa ainakin oman osuutensa matkalipun hinnasta suoraan liikenteen harjoittajalle, kuten pääkaupunkiseudulla YTV:lle tai esimerkiksi VR:lle. Muutoin työntekijä voi hankkia ja ladata lippunsa itse.

Etua vai ei?

Uuden työmatkalippukäytännön rinnalla verotusjärjestelmässä säilyy mahdollisuus työmatkavähennykseen. Se on myös yksi tekijä, joka työntekijän on syytä muistaa edullisinta työmatkavaihtoehtoa laskiessaan.

Työsuhdematkalipusta saataviin hyötyihin ja kustannuksiin vaikuttavat sen toteutustavan lisäksi muun muassa henkilön palkka ja työmatkakulujen verotuksessa vähennyskelpoinen määrä sekä työnantajan osallistuminen lipun rahoitukseen. Vähimmillään työnantajan osuus työsuhdelipusta on 25 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?