Työelämä

Menestys versoaa ihmisen onnellisuudesta

Julkaistu:

Henkilökohtainen ja ammatillinen menestys antavat aihetta onneen, mutta toimiiko yhteys myös toiseen suuntaan? Ainakin amerikkalaistutkijat uskovat, että onnellisuus itse asiassa on eräs menestyksen avaimista.
Onnellisilla ihmisillä on muita lyhyempi matka menestykseen. Tällaiseen johtopäätökseen ovat päätyneet kaikkiaan 225 tutkimuksen tuloksia yhdistelleet amerikkalaistutkijat.

Avainasemassa on tutkijoiden mukaan onnellisuuteen kytkeytyvä positiivinen elämänasenne. Jossain määrin "krooninen onnellisuus" johtaa siis heidän näkemyksenä mukaan käyttäytymiseen, jollainen edesauttaa menestymistä niin työssä kuin ihmissuhteissa ja on vieläpä hyväksi terveydelle.

Onnellinen on optimisti

Onnelliseksi itsensä kokevat ihmiset tapaavat suhtua elämään luottavaisesti ja optimistisesti. Niin ikään he ovat energisiä ja tavoitteellisia elämässään. Muut ihmiset puolestaan pitävät heitä usein sosiaalisina, mukavina ja miellyttävinä, tutkijat listaavat onnellisuuden etuja ja hyötyjä.

Mitään tekopirteitä ilopillereitä tutkijat eivät käsissään pyörittele. Onnellisiksi luokiteltavilla ihmisillä on tutkijoiden mukaan myös kyky kohdata ja kokea surua ja kielteisiä tunteita, kun niihin on aihetta, mikä sekin on terve reaktio yksilön omia voimavaroja ja hyvinvointia ajatellen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elämän eväinä tavoitteellisuus ja energia

Tutkijoiden mukaan monet aiemmat onnellisuustutkimukset ovat lähteneet olettamuksesta, että onnellisuus olisi seurausta menestyksestä ja saavutuksista elämässä, mutta nyt valmistuneen tutkimuksen mukaan asia ei siis suinkaan aina ole näin päin:

Onnellisuus ja siihen olennaisesti liittyvä positiivinen elämänasenne saavat ihmisen aktiivisesti asettamaan ja tavoittelemaan uusia päämääriä, kuten myös kehittämään uusia voimavaroja, tutkijat summaavat havaintojaan. Onnellisuuden ohella menestyksen saavuttamisessa ovat toki avuksi monet muutkin asiat, kuten äly ja asiantuntemus.

Tutkimuksen on julkaissut Psychological Bulletin -lehti, jota kustantaa American Psychological Association (APA). Tutkimusta johti tohtori Sonja Lyubomirsky Kalifornian yliopistosta.

Kommentit

    Näytä lisää