Kofeiini ei ainoastaan virkistä - Työelämä - Ilta-Sanomat

Kahvi tehostaa työmuistin toimintaa

Venähtikö kahvitauko? Hyvää selitystä kaipaava voi löytää sen höyryävän tuoreesta tutkimuksesta: kofeiini antaa lisäpotkua ihmisaivojen työmuistille. Tähän tulokseen on päätynyt itävaltalaisen tohtori Florian Koppelstätterin johtama tutkimusryhmä.

2.12.2005 7:54

Kuppi kuumaa virkistää - jopa eräitä aivotoimintoja. Yhdysvalloissa radiologien vuositapaamisessa tutkimusryhmänsä tuloksia esitelleen itävaltalaisen tohtori Florian Koppelstätterin mukaan kofeiini edistää ihmisillä lyhytaikaisissa muistitehtävissä tarvittavan työmuistin toimintaa.

Suoranaista kahvikuuria Innsbrukissa työskentelevä Koppelstätter ei vielä kenellekään muistin tueksi suosittele, mutta kofeiinin vaikutus normaalien aivojen toimintaan on hänen mukaansa jo nyt tieteellisesti osoitettavissa.

"Minä juon nyt kahvia" -ajatus ei vaikuta

Omassa 15 koehenkilön tutkimuksessaan Koppelstätter ja kollegat käyttivät apunaan aivojen funktionaalista magneettikuvausta (fMRI) ja yksinkertaista muistipelityylistä tehtävää.

Muistikokeista ensimmäinen tehtiin puoli vuorokautta kestäneen kofeiinittoman ajan jälkeen. Vastaava tehtävä toistettiin, kun koehenkilöt olivat nauttineet 100 milligramman kofeiiniannoksen. Lumevaikutuksen selvittämiseksi koehenkilöille tarjottiin kerran myös kofeiinitonta juomaa.

Tutkimuksen mukaan kofeiinin nauttiminen johti parempiin tuloksiin ja nopeampiin reaktioihin muistitehtävissä. Eroa havaittiin myös funktionaalisen magneettikuvauksen tuottamissa mittaustuloksissa siten, että kofeiini virkisti työmuistin kannalta olennaisia aivojen osa-alueita. Kun koehenkilö sai kofeiinitonta juotavaa, vaikutuksia ei ollut havaittavissa.

Tutkimuksesta kertovan tiedotteen on julkaissut Radiological Society of North America (RSNA).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?