Työkaluja terveyden ylläpitoon - Työelämä - Ilta-Sanomat

It-ammattilaisen stressi helpottaa webissä

Julkaistu: 31.10.2005 11:11

Stressaako? Apu voi olla yhtä lähellä kuin tietokoneesi näyttöruutu ja näppäimistö. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan tehokas nettityökalu auttaa ainakin terveitä it- ja media-ammattilaisia pitämään stressin kurissa ja huolehtimaan hyvinvoinnistaan.

Vakaan uskomuksen mukaan stressiä potevan olo paranee parhaiten vaivan syihin puuttumalla, ei vain oireita lievittäen. Hyvinvointia voi kuitenkin edistää myös internet-kuurilla, tuore väitöstutkimus vihjaa etenkin it- ja media-ammattilaisille.

Uppsalan yliopistossa äskettäin väitelleen Dan Hassonin tutkimuksessa stressin vaivaamia kohenkilöitä lähestyttiin kahta tietä. Pitkäaikaisia stressiperäisiä kipuja hoidettiin niin sanotuilla perinteisillä menetelmillä, kuten hieronnalla ja rentoutumisella, kun taas päivittäiseen "?stressinhallintaan"? tarjottiin avuksi itsehoitoa internetin ääressä tarkoitusta varten kehitetyn PQL-työkalun avulla.

Ilmainen työkalu internetissä

Tutkimuksen mukaan monipuolinen web-työkalu auttaa ainakin terveitä työntekijöitä taistelussa stressiä vastaan. Väitteen puolesta puhuvat Hassonin tutkimuksessa niin koehenkilöille tehdyt laajat kyselyt kuin verikokeetkin, joissa seurattiin heidän hormonieritystään.

Dan Hassonin mukaan internet saattaisi olla avuksi monelle stressin kanssa kamppailevalle – vieläpä kelloon katsomatta ja pienin kustannuksin. Parantavaa vaikutusta sillä ei kuitenkaan näyttäisi olevan: seurantatutkimusten mukaan saavutettu hyöty ei ole pitkäkestoista vaan vahvasti myönteisiä terveysvaikutuksia havaittiin lähinnä vain "?hoitokuurin"? aikana.

Oman aikansa on toki vaatinut myös tehokkaan verkkotyökalun kehittäminen. Terveyden edistämiseen ja stressin kurissapitoon tähtäävän PQL-konseptin takana on Uppsalan yliopiston ja useiden yhteistyötahojen kolmivuotinen projekti. Ruotsiksi ja englanniksi palveleva sivusto osoitteessa www.pql.se on käyttäjille ilmainen.

Stressi monen vaivan takana

Stressiperäiset vaivat ja pitkäaikaiset kivut ovat merkittävä uhka kansanterveydelle useimmissa teollistuneissa maissa, Hassonin väitöksen saatesanoissa muistutetaan.

Uudetkin hoitomuodot lienevät paikallaan, sillä arviolta jopa 40-70 prosenttia aikuisväestön tavallisimmista sairauksista on yhteydessä stressiin sekä epäterveellisiin ja epäsuotuisiin elämäntapoihin, väitöskirjassa muistutetaan.