Luottamus kääntyi nousuun - Työelämä - Ilta-Sanomat

Ohjelmistoala povaa maltillista alkuvuotta

Tietojenkäsittelypalveluiden (muun muassa ohjelmistosuunnittelu ja -tuotanto) luottamusindikaattori kääntyi joulukuussa nousuun edellisen kuukauden pienen notkahduksen jälkeen. Yritysten myyntiodotukset ovat tasaantuneet, ja suhdannetilanne on pysynyt ennallaan. Alan työllisyysodotuksissa on kuitenkin havaittavissa epävarmuutta.

12.1.2005 14:37

Indikaattorin trendi on ollut nousujohteinen vuoden 2003 alkupuolelta ja joulukuussa indikaattorin saldoluku oli taas lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa. Nousu on johtunut pitkälti myynnin positiivisista odotuksista.

Viime kuukausien suhdannekehitys on ollut odotettua ja nykyinen tilanne koetaan normaaliksi, Tietoalojen liitto kertoo. Lähitulevaisuudessa alan suhdannenäkymien arvioidaan säilyvän pääosin ennallaan. Suhdanneodotukset ovat pysyneet suhteellisen tasaisina koko vuoden.

Työllisyys jakaa mielipiteet

Näkemykset työllisyyden kehityksestä vaihtelevat suuresti. Tiedusteluun vastanneista yrityksistä neljäsosa arvioi olevan tarvetta lisärekrytointeihin. Kolmannes taas odottaa henkilöstömäärän pysyvän vakiona. Yli kolmasosa yrityksistä ilmoitti kokevansa henkilöstön määrässä vähentämispaineita.

Tietoalojen liiton työmarkkinajohtaja Timo Höykinpuron arvion mukaan vähentämispaineissa on kyse yksittäisistä tapauksista. Yritysten henkilöstömäärä pysyi joulukuussa ennallaan.

Yritysten arviot myynnin kehityksestä ovat tasaantumaan päin. Osassa yrityksiä myynti oli joulukuussa nousussa edellisiin kuukausiin verrattuna, mutta yli puolet ilmoitti sen pysyneen ennallaan.

Myös lähikuukausien myyntiodotukset ovat maltilliset. Suuri osa yrityksistä odottaa myynnin pysyvän lähikuukausina pääosin ennallaan. Hintojen arvioidaan säilyvän entisellä tasollaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?