Ruotsin korkeakoulut uudistuspuuhissa - Työelämä - Ilta-Sanomat

Pelit ja tietoturva viettelevät it-opintoihin

Aiemmin vetovoimaiset it-koulutusohjelmat ovat joutuneet Ruotsissa vetoavun piiriin. Hakijoiden määrä on yli 60 prosenttia pienempi kuin viisi vuotta sitten. Ratkaisua on haettu muun muassa pelien maailmasta. Ilmaista koulutusta tarjoava Ruotsi vetää opiskelijoita myös kaukaa ulkomailta.

8.12.2004 12:11

Kiinnostus tietotekniikan koulutusohjelmia kohtaan on Ruotsissa romahtanut rajusti viidessä vuodessa. Hakijoiden määrän kerrotaan pudonneen yli 60 prosentilla.

Jotta it-opinnot jälleen vetäisivät hakijoita, on koulutustarjontaa ryhdytty aktiivisesti uudistamaan ja profiloimaan entistä muodikkaammaksi.

Varsinkin pelien kehittämiseen, designiin ja tietoturvaan liittyvät koulutukset näyttäisivätkin jälleen kiinnostavan. Korkeakoulujen mukaan monissa tapauksissa itse koulutusohjelma on kuitenkin uudesta nimestään huolimatta uusi vain joiltakin osin, Högskoleverket raportoi.

Kaakkoisaasialaiset kouluttautuvat

Ruotsiin houkutellaan myös ulkomaisia it-alan opiskelijoita. Varsinkin kaakkoisaasialaiset opiskelijat ovat kiinnostuneet tarjolla olevista maisteriohjelmista, joissa opiskelu on ilmaista myös heille.

Koska työluvan saaminen Ruotsissa ei ole aivan vaivatonta, moni ulkomailta tulleista opiskelijoista vie osaamispääomansa myöhemmin takaisin kotiseudulleen.

Högskoleverketin mukaan Ruotsissa ict-ala voi tuonnempana joutua ratkomaan jopa työvoimapulaa, kun alan markkinat jälleen lämpenevät ja kysyntä nousee. Koulutuspaikkojen verkkaisen kysynnän ohella työvoimatilannetta vaikeuttaa se, että parempia aikoja odotellessaan moni alalle kouluttautuneista on ehtinyt hankkiutua toisenlaisiin töihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?