Amerikkalaistutkijat osoittavat: - Työelämä - Ilta-Sanomat

Oma kyvykkyys on monelle arvoitus

Kun edessä on oikeasti helppo tehtävä, osaamiseltaan heikommat uskovat pärjäävänsä keskivertoa paremmin - huonolla menestyksellä. Vastaavasti aidosti kovan haasteen edessä pärjääjäporukka tapaa aliarvioida kykynsä, tuore tutkimus kertoo. Onko oman osaamisen arviointi taitolajeista vaikein?

2.6.2004 7:18

Usein se, joka kuuseen kurkottaa, kapsahtaa katajaan. Tuttu sananlasku on saanut tuekseen tieteellisen tutkimustuloksen: oman kyvykkyyden arvioiminen on taitolaji, jossa menestyvät yhtä heikosti niin oikeat osaajat kuin osaamattomatkin.

Michigan Business Schoolin, Duke Universityn ja Chicagon yliopiston tutkijoiden yhdessä hankkimalle näytölle saattaa löytyä käyttöä myös arjen työelämässä.

Vaarana turhautuminen ja kultainen häkki

Kykyjen yliarviointi voi johtaa turhautumiseen ja jopa fyysisiin vammoihin, tutkijat toteavat ja ottavat esimerkiksi vapaa-ajasta: hiihtoa aloittavan ei kannata aloittaa laskemalla konkarien mäkeä. Toisaalta vaarana on, että omien kykyjen aliarvointi uusien, haasteellisten tehtävien edessä vangitsee osaajan kultaiseen häkkiin.

Virheet omien kykyjen arvioinnissa ilmenivät tutkijoiden mukaan tyypillisesti niin, että kun annetut tehtävät tosiasiallisesti olivat vaikeita, huippusuoriutujat aliarvioivat kykynsä. Taidoiltaan heikoimmat taas olivat lähempänä totuutta arvellessaan menestyksensä huonoksi.

Kun kyse vastaavsti oli oikeasti helpoista tehtävistä, taidoiltaan heikot arvioivat yltävänsä keskitasoa parempaan suoritukseen - huonolla menestyksellä.

Tutkijat Katherine Burson, Richard Larrick ja Joshua Klayman selvittivät koehenkilöiden itsearviointitaitoja kolmessa erillisessä kokeessa, joissa työvälineenä käytettiin kaikkiaan kymmenen erilaisen tehtävän sarjaa siten, että mukana oli helpoksi, keskivaikeaksi ja vaikeaksi luonnehdittuja tehtäviä.

Heikompien suoriutujien tiedoissa ei tutkijoiden mukaan ollut havaittavissa mitään tiettyä aukkoa, joka olisi vaikuttanut tuloksiin vaan kokeen nähtiin yksiselitteisesti todistavan, että oman suoriutumisen arviointi on ihmisille vaikeaa todellisesta osaamisesta riippumatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?