Brittitutkimus vihjaa: - Työelämä - Ilta-Sanomat

Työtä haetaan entistä harvemmin puhtain paperein

Tosiasioiden kaunistelu ja epätarkkuudet työnhakijoiden ansioluetteloissa ovat yleistyneet, brittitutkimus paljastaa. Vaikka rikollisia aikeita tai haluja todella vakavaan huijaukseen on vain harvoilla, jopa kaksi kolmasosaa esitetyistä ansioluetteloista valehtelee tavalla tai toisella.

19.5.2004 11:35

Ansioton arvonnosto yleistyy työmarkkinoilla, ainakin brittien parissa. Jopa kaksi kolmasosaa työnhakijoiden ansioluetteloista sisältää valheita tai vähintäänkin epätarkkuuksia, raportoi Personnel Today -lehti.

Uutisensa lehti perustaa The Risk Advisory Groupin (TRAG) tuoreisiin tutkimustuloksiin, joiden mukaan totuuden kaunistelu ja virheet ansioluetteloissa näyttävät kasvaneen työnhaussa parin viime vuoden aikana. Tosin jo vuonna 2002 tosiasioita oli kaunisteltu ja esitetty virheellisesti useammassa kuin joka toisessa ansioluettelossa.

Nuoret miehetkö rehellisimpiä?

Valheiden ja epätarkkuuksien kirjo ansioluetteloissa on laaja, kertoo yli kolmentuhannen työnhankijan paperit tarkastanut TRAG. Yleisimmin papereissa oli paranneltu omaa työhistoriaa tavalla tai toisella.

Rehellisimmin omasta osaamisestaan ja työkokemuksestaan kertoivat tutkimuksessa nuoret, yli 20-vuotiaat miehet. Heidän papereissaan oli huomauttamista vain joka toisen kohdalla.

Pahimmiksi totuuden parantelijoiksi tutkimus nosti vähän päälle kolmikymppiset naiset. Heistä vain joka neljännellä oli tarkastuksessa "puhtaat paperit".

Vakavia tapauksia vain vähän

Todella vakavia huijausyrityksiä ei työmarkkinoilla onneksi havaittu yhtä usein kuin yksinkertaisia virheitä tai pientä vilppiä ansioluetteloissa.

Personnel Today -lehden haastattelema toimitusjohtaja Bill Waite The Risk Advisory Groupista arvelee, että nyt ilmi tulleista tapauksista vain noin kymmesosaan liittyy esimerkiksi rikollisuutta tai petollisuutta entistä työnantajaa kohtaan, mistä johtuen hakija on vaikkapa saattanut "unohtaa" mainita jonkun työantajistaan ansioluettelossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?