Tutkimus akateemisilta työmarkkinoilta: - Työelämä - Ilta-Sanomat

Uraputken ja korkean koulutuksen liitos vuotaa

Yhä useampi korkeasti koulutettu aloittaa uransa työpaikassa, joka ei vastaa omaa koulutusalaa, Akavan tuore työmarkkinatutkimus kertoo. Haasteeksi nähdään myös tietoteollisuuden ikääntyvien ammattilaisten ammattitaidon ja työllisyyden säilyttäminen.

17.5.2004 11:11

Korkeasti koulutetut nuoret työllistyvät Suomessa entistä epätarkoituksenmukaisemmin, kertoo Akavan tuore työmarkkinatutkimus. Sen mukaan koulutusalaansa vastaamattomaan työhön sijoittuneiden työuran käynnistäjien joukko on kymmenessä vuodessa kaksinkertaistunut. Alle 30-vuotiaista tällaisten työntekijöiden osuus on jo 14 prosenttia.

Koulutusalaansa vastaamattomasti, mutta kuitenkin koulutustasoaan hyödyntävästi, on jo pidempään sijoittunut noin joka kymmenes vastavalmistunut, Akava raportoi.

Haasteita tietoteollisuuden senioreillakin

- Toinen ongelma on, että vanhimpien ikäluokkien työttömyys on vaikeutumassa. Lähitulevaisuuden suuria kysymyksiä on tietoteollisuuden ikääntyvien ammattilaisten ammattitaidon ja työllisyyden säilyttäminen, muistuttaa Akavan koulutus- ja työvoimapoliittinen sihteeri Heikki Liede.

– Akavalaisetkaan eivät tunne olevansa turvatussa työpaikassa. Turvattomuutta kokevat ensisijaisesti määräaikaisissa työsuhteissa olevat, mutta yhä enemmän myös nopeasti muuttuvilla aloilla työskentelevät, kuten tietoteollisuuden ammattilaiset. Irtisanottujen iäkkäämpien insinöörien on yhä vaikeampi työllistyä entisenlaisiin tehtäviinsä. Tietoteollisuuden tarpeisiin valmistui nopeasti suuri insinööri-ikäluokka. Suuri kysymys onkin, miten heidän työllisyytensä jatkossa kehittyy.

Moni aloittaa määräaikaisena

Vastavalmistuneiden haasteisiin työmarkkinoilla kuuluu yhä työsuhteiden määräaikaisuus. Suurin ongelma se on julkisen sektorin naisille. Näilä toimialoilla kolme neljäsosaa korkeasti koulutetuista naisista käynnistää uraansa määräaikaisessa työsuhteessa. Akavan mukaan tosin aivan viime aikoina myös yksityinen sektori on lisännyt määräaikaisuuksia.

Työuraa varjostavaksi asiaksi Akavan Työmarkkinatutkimus 2003 näkee myös "väärään aikaan valmistumisen".

- AKAVAssa pidetäänkin opintojen jatkamista työttömyyttä parempana vaihtoehtona, jos työpaikkaa ei valmistumisvaiheessa vielä ole tiedossa. Suhdanteiden parantuessa käy helposti niin, että myöhemmin valmistuneet ovat väärään aikaan valmistuneita paremmassa työmarkkina-asemassa, Liede sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?