Tutkimus opintojen ja työn maailmasta: - Työelämä - Ilta-Sanomat

Päättötodistus paljastaa menestyjän

Jatko-opintoihin hakeutuvan osaamista pitkällä aikavälillä kuvastava päättötodistus on parempi opintomenestyksen ennustaja kuin yksittäinen valintakoe, todetaan tuoreessa suomalaistutkimuksessa. Hakutodistus ja opintomenestys ennustavat hyvin myös menestymistä työelämässä, tutkimus paljastaa.

14.4.2004 10:53

Tulevaa opintomenestystä ei valintakokeiden perusteella voida ennakoida niin paljon kuin hakutodistuksen perusteella, todetaan opetusministeriön teettämässä tutkimuksessa "Valinnasta työelämään. Ammatillisen koulutuksen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijavalinnan tarkastelua." Hakutodistus on peruskoulun, ammatillisen oppilaitoksen tai lukion päästötodistus, jolla haetaan jatko-opintoihin.

Selvityksen laatineen yliopettaja Pekka Rantasen mukaan päättötodistuksen keskiarvo antaa paremman ennusteen tulevasta opintomenestyksestä kuin ylioppilastodistus tai valintakoe siksi, että päättötodistus mittaa opiskelijan osaamista laaja-alaisesti ja pitkällä aikavälillä.

Enteitä myös työelämässä menestymisestä

Hakutodistus ja opintomenestys ennustavat hyvin paitsi opinnoissa myös työelämässä menestymistä, tutkimus vakuuttaa.

Hakutoivesijalla on puolestaan selvä yhteys opiskelijan työllistymiseen ja ansiotuloihin. Tulot ja työllisyyskuukaudet nousevat, mikäli opiskelija pääsee toivomaansa opintopaikkaan, tutkimus kertoo.

Tutkimus perustuu ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opintomenestystietojen yhdistämiseen yhteishaku-, palkka- ja työllisyystietoihin sekä kyselyyn. Opintomenestys- ja yhteishakutiedot ovat kattavimpia, mitä suomalaisessa opiskelijavalintatutkimuksessa on käytetty.

Rantasen tutkimus on toteutettu opetusministeriön ammatillisen koulutuksen yksikön ja ammattikorkeakouluyksikön yhteisrahoituksena. Tuloksia on käytetty opiskelijavalinnan kriteerien kehittämisessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?