Piilaakso menettänyt 400 000 työpaikkaa

Julkaistu:

Tuoreen selvityksen mukaan Yhdysvaltain Kalifornian osavaltio ja erityisesti sen Piilaaksona tunnettu alue on menettänyt viimeisen kolmen vuoden aikana 400 000 työpaikkaa. Vaikka tilanne on hieman paranemassa, viime vuosikymmenen kasvua on turha haikailla, selvitys huomauttaa.
Liiketaloustieteellisen Ucla Anderson -oppilaitoksen taloustietelilijöiden selvityksen mukaan kuuden San Franciscon lahden lähistöllä sijaitsevista maakunnasta koostuva Piilaakso on ollut taantumassa suuri häviäjä.

Esimerkiksi teknologiateollisuuden ydinkaupunki, San Jose, on menettänyt viidenneksen työvoimastaan viimeisen kolmen vuoden aikana. Uclan mukaan se on enemmän kuin mikään suuri taajama-alue on menettänyt toisen maailmansodan jälkeen.

Samalla sopivien työntekijöiden tarjonta alueella on pudonnut 220 000:een eli noin seitsemään prosenttiin työllisten määrästä, kun väki on muuttanut muualle, lopettanut työnhaun tai jäänyt eläkkeelle.

Financial Timesin lainaama tutkimus päättelee, että alueen kasvumahdollisuudet ovat samalla pudonneet merkittävästi, sillä työvoima on ollut alueen kasvun todellinen kiihdytin.

Lievää parannusta

Los Angelesin alueen työllisyystilanne on San Franciscoa parempi, ja Uclan tutkimus ennustaa lievää parannusta koko osavaltion työllisyystilanteeseen tänä vuonna ja kiihtyvää kasvua vuoden 2006 loppua kohden.

Mutta uutta viime vuosikymmenen nousukiitoa ei ole kuitenkaan odotettavissa, selvitys huomauttaa.

Kommentit

    Näytä lisää