Brittitutkijat virittävät kofeiinikeskustelua - Työelämä - Ilta-Sanomat

Kahvittelu heikentää tiimityötä?

Tiimityön sujumattomuus saattaa johtua liiallisesta kahvittelusta, Bristolin yliopistossa valmistunut tutkimus väittää. Kofeiinin haitallisia vaikutuksia havaittiin etenkin miehissä.

16.2.2004 12:54

Stressaako? Kahvitauko ei välttämättä ole paras tapa virkistyä, brittitutkimus paljastaa. Kofeiinilla voi itse asiassa olla jopa yhteistyökykyä haittaavia vaikutuksia, tutkijat kertovat New Scientist -verkkolehdessä.

Tutkijoiden mukaan kofeiinin vaikutukset vaihtelevat, mutta stressiä virkistävä aine ehkä vain pahentaa - etenkin miehillä, tiedelehti varoittaa.

Urbaani tarina vai kofeiinikokemus?

Tutkijat Lindsay St Claire ja Peter Rogers Bristolin yliopistosta kiinnostuivat kofeiinin vaikutuksista kuultuaan stressiaiheisessa seminaarissa brittiryhmästä, joka työmatkallaan Yhdysvalloissa nautti tavallista enemmän kahvia ja päätyi uskomaan, että juuri mainitun nautintoaineen lipittäminen heikensi olennaisesti tiimityön sujuvuutta ja tiimiläisten työkykyä.

Yliopistossa tarinan uskottavuutta testattiin 32 kahvinjuojan ryhmällä, jossa toisille tarjottiin kofeiinitonta juotavaa ja toisille kahvia, jossa kofeiinia oli 200 mg. Osallistujat eivät tienneet kumpaa juomaa he saivat. Osalle ryhmästä aineen kerrottiin vain antavan lisäpotkua, osalle taas kerrottiin juoman aiheuttavan stressioireita. Vaikutuksia testattiin tämän jälkeen erilaisin tehtävin.

Vireyttä ja tiimityövaikeuksia

Etenkin miehillä, joille kerrottiin juoman virkistävän ja edistävän suorituskykyä, elimistö näytti käyvän kovemmilla kierroksilla: syke nousi, eivätkä koehenkilöt toisaalta pyrkineetkään lievittämään stressaantuneisuuttaan.

Kofeiinia nauttineiden kohenkilöiden suoritukset huononivat esiintymistehtävässä, kun taas matemaattisessa työskentelyssä vaikutusta ei havaittu. Ryhmätyötehtävässä puolestaan kahvitauon pitäminen alensi miesten stressiä, mutta itse tiimityön kannalta nautittu kofeiini vaikutti haitalliselta, New Scientis raportoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?